ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNA a descins cu percheziții la funcționari ai Direcției siguranța alimentelor Ungheni

12:58 | 04.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Ofițeri ai Direcției Nord a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) și procurori  anticorupție ai Oficiului Nord au descins astăzi cu zeci de percheziții la birourile, domiciliile și automobilele a patru funcționari publici de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) Ungheni și la doi agenți economici, transmite MOLDPRES.

În cadrul perchezițiilor, au fost depistate sume de bani în lei şi valută străină (circa 50 000 de lei și 2 500 de euro), proveniența mijloacelor financiare urmând a fi stabilită în cadrul anchetei, precum și blancuri de certificate necompletate, pe care erau aplicate ștampilele persoanelor juridice. Cele șase persoane perchezitionate sunt cercetate penal pentru corupere pasivă, corupere activă și luare de mită. 

Potrivit CNA, s-a constatat că, din decembrie 2021 și până în prezent, șeful interimar al Direcției teritoriale siguranța alimentelor Ungheni, în complicitate cu doi subalterni responsabili de domeniul Sănătatea Plantelor, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri și bani de la agenți economici în schimbul certificatelor fitosanitare, ce permit exportarea produselor fără un control al mărfii. „Sumele de bani ce ar fi fost primite sistematic de la exportatori variau între 3000 și 5000 de lei, iar eliberarea actelor avea loc fără efectuarea verificărilor ce atestă inspecția mărfii, inclusiv în afara orelor de muncă și în zile de odihnă, când programul informațional nu permite acest lucru”, indică CNA. 

Într-o perioadă similară de timp, în cadrul aceleiași scheme de corupție, alți doi șefi de la Direcţie, responsabili de gestionarea domeniului Sănătate Animală, ar fi eliberat, pentru mită, certificate sanitar-veterinare agenților economici care duceau la abator animale neînregistrate în sistemul unic de evidență. „Pentru a le da proveniență, funcționarii ar fi utilizat datele animalelor identificate și înregistrate după alte persoane fizice, în ”Sistemul de Identificare și Trasabilitate a Animalelor” la care aveau acces. Adeverințele veterinare, emise cu ilegalități, permiteau agenților economici și persoanelor fizice să vândă carnea în piețele specializate sau să o livreze în instituții publice, inclusiv grădinițe”, conform sursei citate. 

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!