ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețurile la produsele vegetale și animaliere au crescut cu circa 10%

16:12 | 04.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. În prima jumătate a anului curent, prețurile la produsele vegetale și animaliere au crescut cu circa 10%, față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite MOLDPRES.

Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile la produsele vegetale s-au majorat cu 3,6%, în special la pomușoarele de cultură - cu 41,5%, legume - 38,7% și cartofi 38,0%. Totodată, prețul la fructele sămânțoase s-a micșorat cu 30,9% și la porumbul boabe cu 5,9%.

De asemenea, se atestă o majorare a costurilor la produsele animaliere cu 16,7%, în special la ouă - cu 26,0%, porcine - cu 24,2%, ovine şi caprine – cu 20,8%.

Solicitate de agenție, surse din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au subliniat că majorarea prețurilor este cauzată de mai mulți factori. Este vorba de scumpirea îngrășămintelor, a materialului semincer, fertilizanților, furajelor pentru păsări și animale.

La fel, scumpirile au fost condiționate de modificarea căilor logistice din cauza războiului din Ucraina, majorarea prețului la gaz și energia electrică, resurse utilizate pentru întreținerea halelor. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!