ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNAM îndeamnă persoanele cu diabet să solicite medicamente și dispozitive medicale compensate

15:23 | 05.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a îndemnat pacienții cu diabet zaharat să beneficieze de analogi de insulină și dispozitive medicale compensate, transmite MOLDPRES.

Potrivit CNAM, începând cu luna iulie curent, persoanele care urmează tratament în condiţii de ambulatoriu beneficiază de analogi de insulină și dispozitive medicale pentru monitorizarea glicemiei, compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Astfel, pacienții cu diabet zaharat au acces gratuit la șapte denumiri comune internaționale de analogi de insulină. Aceste preparate sunt eliberate în baza rețetei prescrise de medicul endocrinolog. În instituțiile medicale din raioanele în care lipsește medicul endocrinolog, prescrierea este efectuată de către medicul responsabil, desemnat prin ordinul directorului instituției medico-sanitare publice raionale.

În același timp, rețetele pentru dispozitivele medicale compensate - teste și lanțete pentru monitorizarea glicemiei sunt eliberate de medicul de familie. Beneficiarii, atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate, pot ridica medicamentele și dispozitivele medicale din orice farmacie contractată de CNAM. Astfel, farmacistul este obligat să propună dispozitivul medical oferit gratuit. Dacă persoana refuză produsul respectiv, atunci va fi informată despre dispozitivele disponibile, compensate parțial.

De asemenea, la farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, există posibilitatea de a alege medicamentul sau dispozitivul medical din lista de produse cu denumiri comerciale și preţuri diferite. Dacă la momentul solicitării medicamentul sau dispozitivul lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția solicitantului în termen de 72 de ore de la adresare. Analogii de insulină sunt compensați în proporție de 100%.

Foto simbol

img22005914

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!