ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viață ex-directorul Filarmonicii Naționale Mihail Murzac

16:30 | 06.08.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Ex-directorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” s-a stins ieri din viață. Vestea tristă a fost anunțată pe rețelele sociale de către directorul general al ÎS OCI ,,Moldova-Concert", Andrei Locoman, informează MOLDPRES.

”Pe data de 5 august a încetat să bată inima marelui om de cultură Mihail Murzac, numele căruia se identifică cu mai multe instituții pe care le-a condus, etalându-și abilitățile sale profesionale, dar și calitățile omenești. Mihail Murzac a fost un profesionist desăvârșit, dar și bun prieten al artiștilor alături de care a fost mereu și de sfaturile căruia toți au ținut cont, căci știa cum să comunice cu artiștii, să le ofere ajutorul dezinteresat”,  notează Andrei Locoman.

Potrivit sursei citate, publicul meloman își amintește de mărturisirea în lacrimi a Sofiei Vicoveanca din septembrie 1988, când a susținut primul concert la Palatul Național, care a spus că a reușit să treacă Prutul și să ajungă la Chișinău cu trăistuța sa cu cântece datorită strădaniilor maestrului Nicolae Botgros și a directorului de atunci al Filarmonicii Mihail Murzac. Și acesta este doar un exemplu, dar în îndelungata sa activitate au fost multe situații când a mers pe muchie de cuțit, însă a rămas de partea artiștilor, deoarece le-a apreciat talentul și muzica.

”Acum, când Mihail Murzac s-a retras în culisele veșniciei, toți cei care au avut marele noroc să lucreze cu el, să-i asculte sfaturile, își vor aminti cu tristețe de regret de acele clipe, reiterând că le-a fost ca un părinte, că le-a dat adevărate lecții de viață, de omenie și cumsecădenie. Toate acestea pe parcursul a peste 50 de ani, cât a deținut importante funcții în instituții de cultură. De la șef de Bibliotecă raională Căinari, în 1955, apoi șef al secției raionale de cultură Lazovsk, la director al școlii republicane de iluminare culturală ,,Elena Sârbu" din Soroca, în această perioadă a însușit cum e să urci treptele ierarhice ale unei cariere de succes, în care, venit la Chișinău a înscris file memorabile în cultura muzicală a țării noastre”, a remarcat  în postarea sa pe facebook directorul general al ÎS OCI ”Moldova-Concert”.

În anul 1973 a fost numit director al Filarmonicii de Stat, iar din anul 1975 director al Direcției unite a Filarmonicii de Stat și a Palatului ,,Octombrie", după a activat în cadrul Ministerului Culturii, ulterior, în anul 1990 să fie numit viceministru al Culturii și Cultelor, funcții în care și-a adus aportul la organizarea și buna desfășurare a multor evenimente de anvergură, cum ar fi Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor", Festivalul Internațional al vedetelor de operă și balet „Invită Maria Bieșu", Festivalul de creație și interpretare a romanței „Crizantema de argint", serate de creație și de comemorare a distinselor personalități ale artei muzicale din țara noastră. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!