ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreața de muzică ușoară Sofia Rotaru își sărbătorește ziua de naștere

16:32 | 06.08.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 aug. /MOLDPRES/. Cântăreaţa de muzică ușoară Sofia Rotaru, Artistă a Poporului din Republica Moldova, Artistă a Poporului din Ucraina, deținătoare a ”Ordinului Republicii”, a împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.

Sofia Rotaru s-a născut în 1947 în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina, fiind a doua într-o familie de șase copii. 

În 1974 a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău. A fost solistă a Filarmonicii din Cernăuţi şi a celei din Ialta. A colaborat cu trupa de balet modern din Lvov „Akverios”. Cântă în limbile română, ucraineană şi rusă. 

Sofia Rotaru a realizat numeroase înregistrări audio la Casa de discuri „Melodia” din Moscova. A întreprins mai multe turnee în Franța, Germania, Israel, România, Rusia, SUA și în alte ţări.  

În 1968 a luat medalia de aur la Festivalul mondial al tineretului şi studenţilor din Sofia, Bulgaria, în 1973 - premiul I la Festivalul „Orfeul de aur” din Burgas (Bulgaria), în 1975 - premiul II la Festivalul de muzică uşoară de la Sopot (Polonia) şi în 1976 - premiul „Ostrovski”. În 2000 a fost numită „cântăreaţa secolului XX”.

Sofia Rotaru este interpreta imnului orașului Chișinău „Orașul meu alb”, compus de Eugen Doga, pe versurile lui Gheorghe Vodă. În 2013 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău.

img22005932

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!