ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strategia de transformare digitală 2030 va constitui direcția principală de lucru în domeniu

14:34 | 08.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 8 aug. /MOLDPRES/. Dezvoltarea conceptului Strategiei de transformare digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023 – 2030, care a fost discutat recent cu experți și parteneri de dezvoltare și urmează a fi aprobat în toamna acestui an, va constitui direcția principală de lucru în domeniul digitalizării. Declaraţia a fost făcută astăzi de Iurie Ţurcanu, vicepremier pentru Digitalizare, la prezentarea raportului de activitate a Guvernului, care a împlinit un an de la învestire, transmite MOLDPRES.

„Între prioritățile trasate în proiectul Strategiei pot fi menționate: măsuri sporite pentru asigurarea unui spațiu cibernetic securizat; dezvoltarea economiei digitale; fortificarea cunoștințelor și a competențelor la nivelul întregii societăți privind utilizarea oportunităților de interacțiune digitală între instituții, cetățeni și mediul de afaceri; dezvoltarea democrației participative digitale etc.”, a precizat Ţurcanu.  

Referindu-se la rezultatele ultimului an, vicepremierul a nominalizat dezvoltarea rapidă a soluțiilor digitale pentru depășirea crizelor legate de pandemie și a crizei refugiaților; modernizarea serviciilor guvernamentale prin re-inginerie și digitalizare; lansarea proiectelor digitale noi; crearea spațiului digital comun între Republica Moldova și România; completarea și ajustarea cadrului normativ în domeniu etc.  

„Am adus inovația în instituțiile publice și le-am transformat în entități care comunică digital și oferă servicii electronice moderne pentru cetățeni. Am creat instrumente digitale noi menite să atenueze impactul crizei pandemice și crizei refugiaților. Am construit punți digitale cu statele pro-europene, inclusiv cu România pentru un parcurs promițător al Republicii Moldova spre integrarea europeană. Am perfecționat legislația națională și am ajustat-o la cerințele și standardele internaționale pentru a plasa Moldova în rândul statelor recunoscute și avansate din punct de vedere digital, dar mai avem încă multe proiecte în derulare pe care le vom perfecționa și definitiva în perioada următoare”, a menționat Iurie Țurcanu cu ocazia împlinirii unui an de mandat în Guvernul Gavrilița.

Iurie Țurcanu a făcut bilanțul realizărilor și progreselor înregistrate urmare a activității celor trei instituții pe care le coordonează: Agenția de Guvernare Electronică, Agenția Servicii Publice și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.

La 6 august 2021, a avut loc ceremonia de învestire a Guvernului condus de Natalia Gavrilița. Astăzi, Cabinetul de miniştri a prezentat raportul de activitate, numit „Un an de guvernare solidară cu oamenii”. Funcţia de viceprim-ministru pentru Digitalizare este o premieră pentru principalul organ executiv al Republicii Moldova. 

img22005961

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!