ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a numit primul an de mandat drept unul dintre cei mai grei

18:54 | 08.08.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 8 aug. /MOLDPRES/. Anul trecut porneam cu speranța că vom reuși să construim împreună Moldova vremurilor bune, o țară în care să nu își mai aibă locul corupția, nedreptatea, sărăcia și frica față de ziua de mâine. Ne-am angajat, în egală măsură, să spunem întotdeauna adevărul, iar realitatea este că a trecut unul din cei mai grei ani din istoria celor peste trei decenii de independență a țării noastre. Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Natalia Gavriliţa, la şedinţa de totalizare a activităţii Guvernului, la un an de la învestire, transmite MOLDPRES.

„Deja loviți de efectele pandemiei Covid-19, am fost confruntați cu creșterea abruptă a prețurilor la energie și, de mai bine de cinci luni, trebuie să facem față și consecințelor războiului nedrept și nejustificat din vecinătatea noastră. Lumea de astăzi este foarte diferită de lumea de la momentul în care am preluat guvernarea”, a declarat premierul în discursul său. 

Potrivit oficialului, în condiţiile create, Guvernul a făcut tot posibilul - și uneori chiar și ceea ce părea imposibil - pentru a reduce impactul acestor provocări asupra cetățenilor noștri.

„Am venit cu un amplu pachet de compensare a facturilor majorate și am extins numărul beneficiarilor și cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului; am reușit să compensăm parțial prețul la motorină și am crescut cu 60% fondul de subvenționare; când vămile noastre erau sufocate de rânduri de sute de camioane, am lucrat foarte eficient cu Guvernul României și am luat măsuri pentru deblocarea situației; când companiile și angajații din anumite sectoare au fost afectate de măsurile de protecție sanitară, am adoptat o serie de instrumente compensatorii, precum șomajul tehnic sau cel parțial, care pot fi aplicate și în condițiile unei crize”, a punctat Gavriliţa. Ea a menţionat că în ciuda faptului că a fost nevoie să se acționeze mai degrabă ca niște pompieri care sting focuri izbucnite la tot pasul în jurul lor, Guvernul a ținut foarte mult să așeze țara noastră pe un drum bun și corect - așa cum a fost promis oamenilor. A fost un efort în echipă, împreună cu Președinția și Parlamentul.

În altă ordine de idei, şefa Cabinetului de miniştri s-a referit la rezultatele şi perspectivele Republicii Moldova pe diferite segmente cum ar fi politica externă, dezvoltarea infrastructurii şi programelor regionale, susţinerea antreprenoriatului, reforma justiţiei ş.a.

„Nu suntem rupți de realitate. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: mulți oameni o duc foarte greu la noi în țară. Iar noi avem pârghii limitate, din simplul motiv că multiplele crize cu care ne confruntăm sunt de natură globală și afectează până și cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, inclusiv țări cu mult mai bogate decât Republica Moldova. Știm că prin măsurile pe care le-am dispus nu am putut lua cu totul povara facturilor mai mari sau a prețurilor crescute pentru bunuri de primă necesitate de pe umerii celor mai vulnerabili. Or, astăzi trebuie să tragem o linie și să vedem unde ne aflăm în fiecare domeniu de activitate, ca să vedem ce este de făcut în continuare, care sunt planurile asupra cărora lucrăm împreună”, a  rezumat şefa Executivului. 

La 6 august 2021, a avut loc ceremonia de învestire a Guvernului condus de Natalia Gavrilița. Astăzi, Cabinetul de miniştri a prezentat raportul de activitate, numit „Un an de guvernare solidară cu oamenii”.

Cabinetul condus de premierul Natalia Gavriliţă este format din 13 ministere şi are patru vicepremieri. Natalia Gavriliţa este al 15-lea prim-ministru al Republicii Moldova de la declararea independenței țării. Cel mai lung mandat în fruntea executivului l-a avut Vasile Tarlev, care a exercitat această funcție timp de șapte ani. În ultimii ani, Moldova a avut șase premieri: Vlad Filat (2009-2013), Iurie Leancă (2013-2015), Chiril Gaburici (2015), Valeriu Streleț (2015), Pavel Filip (2016-2019), Maia Sandu (2019) şi Ion Chicu (2019-2020).

img22005970

img22005970

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!