ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Guvern a fost prezentat raportul de activitate al Ministerului Finanţelor

19:11 | 08.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 8 aug. /MOLDPRES/. Activitatea Ministerului Finanțelor a fost prezentată astăzi de secretarul general al instituţiei, Dina Roșca, în cadrul şedinţei, unde membrii Guvernului Republicii Moldova au prezentat raportul de activitate „Un an de guvernare solidară cu oamenii", transmite MOLDPRES.

Potrivit raportului, în primul an de activitate, actuala echipă a Ministerului Finanțelor a lucrat pentru identificarea, mobilizarea și asigurarea alocării mijloacelor financiare necesare pentru toate activitățile întreprinse de Guvern, în scopul atenuării crizei pandemice, crizei gazelor naturale și a crizei provocate de războiul din Ucraina, asigurarea financiară a politicilor și măsurilor Executivului în scopul majorării salariilor, indexării și majorării pensiilor, diferitelor indemnizații și alocații, precum și asigurarea financiară a tuturor acțiunilor ce țin de asigurarea instituțiilor cu resurse energetice pentru perioada rece.

Principalele acțiuni realizate de către instituție, în perioada de referinţă, au fost îndreptate spre asigurarea stabilității bugetului public; consolidarea acțivității achizițiilor publice; deschiderea și gestionarea contului trezorerial de donații pentru refugiați; definitivarea și aprobarea noului Cod Vamal, armonizat la standardele europene; fluidizarea traficului transfrontalier la punctele de trecere a frontierei de stat etc.

„De asemenea, este de menţionat domeniul salarizării: au fost majorate salariile pentru unele categorii de salariați și valorile de referință pentru toți bugetarii; salariul minim în sectorul bugetar a crescut de la 2200 la 3100 și respectiv, 3500 lei”, a spus Dina Roşca.

Conform sursei citate, activitățile prioritare ale Ministerului Finanțelor sunt concentrate pe identificarea și asigurarea financiară a acelor măsuri de politici care ar asigura implementarea și realizarea programului de acțiuni pentru perioada rece a anului, asigurarea financiară a măsurilor de țin de majorarea salariilor, prestațiilor sociale pentru pensionari și alte categorii, și elaborarea proiectului bugetului pentru anul 2023.

„În prezent, se lucrează la un șir de măsuri în vederea majorării salariilor în sectorul bugetar. Totodată, până la finele lunii august, Ministerul Finanțelor va elabora proiectul de rectificare bugetară și a politicii fiscale pentru anul 2023”, a rezumat secretarul general de stat al Ministerului Finanţelor.

Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție la 6 august 2021.

img22005971

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!