ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vladimir Bolea a prezentat raportul de activitate al Ministerului Agriculturii

19:25 | 08.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 8 aug. /MOLDPRES/. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a prezentat astăzi acțiunile realizate de către echipa instituţiei, la un an de la investirea Guvernului, transmite MOLDPRES.

„În scopul eficientizării activității producătorilor agricoli, asigurării securității alimentare a țării și în vederea sporirii bunăstării și siguranței consumatorilor, ministerul de comun cu autoritățile de profil din țară și de peste hotare a fost întreprins un șir de activități”, a declarat Bolea.

Printre cele mai importante acţiuni ministrul a numit alocarea sumei de 1,75 miliarde de lei (mai puţin de un miliard de euro) pentru Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural, cu peste 60% mai mult față de anul trecut; acordarea a peste 300 milioane de lei pentru a compensarea integrală a accizelor la motorina utilizată în anul 2022 de producătorii agricoli mici și mijlocii; dublarea cotelor de export în UE pentru șapte produse agricole moldovenești: prune, mere, roșii, struguri de masă, usturoi, cireșe și suc de struguri  etc.

„De asemenea, este de remarcat extinderea listei de produse social importante și plafonarea adaosului comercial permis (ulei dezodorizat, carne de porc, carne de pasăre, pește congelat, zahăr din sfeclă, paste, ouă, cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă), consolidarea cadrului de subvenționare în agricultură prin îmbunătățirea accesului producătorilor micro mici și mici, tineri fermieri și femei fermier la ajutor din partea statului. Totodată, a fost majorat plafonul de subvenționare în scopul încurajării asocierii producătorilor agricoli; dezvoltării infrastructurii post-recoltare și procesare; producerii laptelui/cărnii, renovării fermelor; achiziționării utilajului și instalațiilor de producere a energiei regenerabile; sprijinirii competitivității sectorului vitivinicol”, a relevat Vladimir Bolea.

Conform oficialului, pentru perioada următoare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare are setate mai multe priorități urgente, care se referă la: aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală 2022-2027; aprobarea Programului privind securitatea alimentară a țării 2022-2024; ajustarea mecanismului de subvenționare; facilitarea obținerii autorizațiilor de mediu pentru folosința specială a apelor/irigarea terenurilor agricole, în condițiile climatice extreme; scutirea de plata accizelor la importul de păcură/combustibil utilizat de întreprinderile de procesare a producției de origine vegetală; penetrarea noilor piețe de desfacere.

img22005973

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!