ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viață scriitorul Vasile Tărâțeanu

20:01 | 08.08.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 aug. /MOLDPRES/. Poetul, publicistul și editorul Vasile Tărâțeanu, laureat al mai multor premii literare, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 77 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, scriitorul Arcadie Suceveanu a menționat că Vasile Tărâțeanu a fost un poet mesianic, aflat în slujba idealului național în Bucovina și s-a afirmat atât ca poet, publicist, cât și ca simbol al rezistenței naționale în acel spațiu bucovinean. A publicat numeroase cărți de poezie, iar din lupta lui pentru idealul național s-au născut mai multe cărți de publicistică, între care  volumul ”Iluzii și lanțuri”. Odată cu el dispar mai multe întâmplări și simboluri, care a marcat generația noastră, care în anii 70-80 ai secolului trecut s-a format la Cernăuți. Vasile Tărâțeanu, sau Vasilică, precum îi ziceam noi, era mai mult decât un nume, era un epitet, o definiție însemnând: un om viu, făcut din arcuri și scripeți, spirit incoruptibil și de neînvins”, a remarcat Arcadie Suceveanu.

Vasile Tărâțeanu s-a născut la 27 septembrie 1945 în satul Sinăuții de Jos, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți, Ucraina. În anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți. Lucrează ca redactor la ziarul ”Zorile Bucovinei” (1969-1981), apoi la Postul de Radio Kiev (1981–1991).

În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți a fondat Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu“. Din anul 2000 este președinte al "Fundației culturale "Casa Limbii Române" din Cernăuți. Este redactor-șef (sau director-fondator și editor) al gazetelor românești din Ucraina - Cernăuți: ”Plai românesc” (1990–1994), ”Arcașul", "Curierul de Cernăuți", "Junimea” etc.

În 1981, a debutat cu volumul de versuri ”Harpele ploii”, urmat de cărțile: ”Dreptul la neliniște”, ”Linia vieții”, ”Teama de înstrăinare”, ”Litanii din Țara de Sus”, ”Pământ în retragere”, ”Și ne izbăvește pe noi”, ”Dinafară”, ”Ochian cu cioburi sângerânde” ș.a. Este laureat al Marelui Premiu ”Nichita Stănescu” al Academiei Române, precum și al mai multor premii literare din R. Moldova și România.

Scriitorul Vasile Tărâțeanu va fi înmormântat miercuri la Cernăuți.

img22005975

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!