ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Andrei Spînu a prezentat raportul de activitate al MIDR

09:11 | 09.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Performanțele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) au fost prezentate ieri în cadrul ședinței de bilanț la un an de Guvernare, transmite MOLDPRES. 

“În pofida crizelor, într-un an s-a reușit o serie de realizări impresionante în domeniul energetic, transport și dezvoltare locală”, a menționat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

Potrivit oficialului, în conformitate cu Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are în vizor implementarea a 146 de acțiuni pe toate domeniile de activitate: transport și infrastructura de transport - 59, construcții - 28, dezvoltare regională - 26, energetică - 25, comunicații electronice - 11. Astfel, în raportul de activitate prezentat, au fost menționate următoarele progrese înregistrate în domeniile de competență ale MIDR: a fost semnat acordul de împrumut cu BERD în valoare de 300 mln de euro care ne permite să avem rezerve de gaze naturale și pune la dispoziție capacitățile necesare pentru procurarea gazelor în situație de urgență; au fost aprobate modificări la Legea Gazelor care prevăd obligativitatea creării stocurilor strategice de gaze naturale etc.; sunt disponibili 24 mln m3 de gaze, stocați în România etc.

De asemenea, a demarat construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) de înaltă tensiune cu un singur circuit (400 kV) pe direcția Vulcănești – Chișinău; a fost realizată conexiunea sincronă a rețelei energiei electrice din Moldova la rețeaua Europei Continentale - ENTSO-E; au fost diversificate sursele de achiziționare a electricității cu energie decarbonizată (din luna mai, 30% din electricitate este cumpărată din Ucraina) ş.a.

Andrei Spînu a numit şi perspectivele instituţiei care prevăd programe pentru dezvoltarea oraşelor şi satelor; pentru drumurile naţionale; pentru transport rutier, feroviar şi aerian; în comunicaţii; în construcţii şi urbanism.

„În următoarea perioadă MIDR își concentrează prioritar eforturile pentru implementarea următoarelor acțiuni: instituirea Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul rezidențial; elaborarea strategiei de mobilitate, care urmează să stabilească perspectivele de dezvoltare a domeniului pe termen mediu și lung, pentru un transport mai eficient și mai sustenabil; reorganizarea Î.S. „Calea Ferată din Moldova” în societate pe acțiuni; atragerea finanțării externe suplimentare pentru realizarea proiectelor de reabilitare, modernizare și extindere a drumurilor publice; inițierea elaborării Strategiei de dezvoltare a sectorului construcțiilor până în anul 2030; crearea Agenției Naționale în Construcții; asigurarea implementării proiectelor din Documentului Unic de Program pentru anii 2022-2024”, a rezumat vicepremierul Andrei Spînu.

img22005984

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!