ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei angajați ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor din Chişinău au fost reţinuţi de CNA

13:06 | 09.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Trei funcționari responsabili de siguranța alimentelor au fost documentați de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și corupere activă, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNA, în perioada 2017-2021, angajații de la Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău a ANSA, ar fi perceput sistematic sume de bani, sub formă de mită, de la agenții economici, pentru urgentarea obținerii certificatelor fitosanitare și altor acte permisive și de calitate, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn.

Pe parcursul investigării schemei de corupție sistemică, au fost constatate zeci de episoade de eliberare a certificatelor fitosanitare, contra mită, cu implicarea funcționarilor de la ANSA. Ofițerii CNA au documentat mai multe transmiteri în sumă de circa 20 000 de lei (circa 1000 de euro), către funcționari, însă suma reală ar putea fi de câteva ori mai mare.

În urma percheziţiilor operate în această dimineaţă, cei trei funcționari  au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiați de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Dacă vor fi găsiți vinovați cei trei riscă până la 10 ani de puşcărie, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!