ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un deputat rus propune restabilirea Uniunii Sovietice

13:21 | 09.08.2022 Categorie: Externe

Moscova, 9 aug. /MOLDPRES/. Mihail Şeremet, deputat în Duma de Stat care reprezintă Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) a propus marţi, într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti, crearea 'unei asociaţii voluntare de state suverane' după modelul URSS pentru a contracara ceea ce el a numit 'expansiunea şi agresiunea occidentală', relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Deputatul rus a declarat că 'URSS descuraja NATO în dorinţa sa de a-şi aservi şi coloniza lumea întreagă. Consider oportună revenirea la un sistem colectiv de unificare benevolă a unor state suverane într-un bloc militaro-politic şi economic, capabil să contracareze efectiv expansiunea şi agresiunea occidentală'.

Drept model pentru închipuita nouă confederaţie ar putea fi Uniunea Sovietică, a afirmat el, spunând că această 'uniune ar permite ţărilor să-şi păstreze şi să-şi consolideze suveranitatea' pe care SUA încearcă să o erodeze.

În ceea ce priveşte dimensiunile, noul bloc ar putea depăşi graniţele fostei URSS.

În prezent, Rusia are, potrivit deputatului rus, capacitatea şi potenţialul de a asigura inviolabilitatea graniţelor şi securitatea noii entităţi. El nu a spus care state ar putea intra în acest 'URSS 2.0', notează publicaţia ucraineană Focus.

Deputatul Șeremet mai afirmă că noul bloc va fi o uniune de membri cu drepturi egale, în care ţările îşi respectă reciproc suveranitatea şi cultura.

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat în iulie că preşedintele rus Vladimir Putin i-a distrus moştenirea prin declanşarea războiului pe scară largă în Ucraina.

Foto simbol

img22005998

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!