ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lista Medicamentelor Esențiale a fost actualizată după zece ani

15:29 | 09.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Lista Medicamentelor Esențiale a fost actualizată după zece ani, iar cetățenii pot beneficia gratuit de mai multe tipuri de medicamente. La fel, pacienții din ambulatoriu au acces la analogi de insulină, dispozitive medicale pentru monitorizarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare, compensate. Anunțul a fost făcut luni de ministrul Sănătății, Ala Namerenco, în cadrul raportului prezentat la un an de la preluarea mandatului, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, tot în ultimul an, pacienții cu maladii oncologice au beneficiat de investigații de înaltă performanță, precum tomografie și imagistică prin rezonanță magnetică, în maxim cinci zile, nefiind nevoiți să aștepte mai mult de o lună.

De asemenea, Institutul Oncologic a fost dotat cu un accelerator liniar pentru tratamentul radioterapeutic. Alte două mamografe digitale cu tomosinteză urmează să fie puse în funcțiune în următoarea perioadă. Secția Obstetrică nr.1 a Institutului Mamei și Copilului a fost renovată capital, pentru prima dată după 40 de ani, iar Centrul perinatal din cadrul Spitalului Clinic Bălți a fost renovat.

La fel, au fost realizate un șir de activități în scopul inițierii construcției a două spitale regionale, la Bălți și Cahul, și a început reconstrucția Unității Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Bălți.

Serviciul de supraveghere a sănătății publice a fost modernizat, fiind renovat Depozitul național de vaccinuri al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. La fel, centrele de sănătate publică teritoriale au primit 15 automobile noi și ANSP a fost dotat cu un secvențiator de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație a SARS-CoV-2 și nu doar.

Totodată, serviciul de asistență medical urgentă prespitalicească a fost reînnoit cu 30 de autosanitare noi, dotate cu echipamentele necesare pentru acordarea asistenței medicale de urgență populației.

Printre realizările punctate de șeful de la sănătatea se numără și majorarea salariilor pentru personalul medical si cel administrativ-gospodăresc.

Guvernul condus de Natalia Gavriliţa şi-a început mandatul la 6 august 2021, când a depus jurământul.

 

img22006003

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!