ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Agenției Proprietății Publice

16:57 | 09.08.2022 Categorie: Comunicate

Conducerea Agenției Proprietății Publice și-a prezentat raportul de activitate în fața jurnaliștilor veniți să viziteze Fabrica de sticlă din Chișinău

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. În primul an de activitate, cu actuala conducere, Agenția Proprietății Publice a avut de gestionat întâi de toate criza energetică, prin punerea în aplicare a mecanismelor ce au permis procurări de gaze de pe piața din vest de către SA Energocom, pentru a suplini necesarul din rețeaua națională. Directorul Agenției, Eugeniu Cozonac, a spus că din toamna anului trecut, Energocom dintr-o companie obscură se transformă într-o verigă importantă pentru securitatea energetică a țării, pregătită să procure gaze și electricitate de pe piața internațională. Soluționarea diverselor probleme din sectorul energetic va continua să rămână în topul preocupărilor conducerii APP și în următoarele luni, a adăugat Eugeniu Cozonac.

O altă constatare e că multe din nereguli depistate la analiza felului în care a fost gestionată în ultimii ani proprietatea publică rezultă din lipsa unei strategii de proprietate a statului, a unor criterii de performanță pentru management și consiliile de administrație. Tocmai de aceea Agenția Proprietății Publice a finalizat un draft de strategie, pe care o va prezenta guvernului și o va expune dezbaterilor publice în luna septembrie. Același motiv a stat la baza unui proiect de digitalizare a informațiilor raportate de întreprinderi. Pe lângă raportarea anuală, managementul este obligat să raporteze fondatorului trimestrial, pentru a preveni din timp posibilele crize.

La capitolul parteneriatelor public-privat, Agenția a întreprins mai multe acțiuni pentru a evalua modul cum au fost sau nu executate angajamentele investiționale. Este cazul atât a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, mai multe procese pe acest dosar continuă în instanțele naționale, cât și în cazul modernizării gărilor și stațiilor auto și a finalizării Arenei naționale. La data de 17.05.2022, partenerul privat în cazul autogărilor a fost notificat despre rezoluțiunea contractului. Dacă nu-și onorează promisiunile, la finele lunii august, acest contract riscă să fie rezoluționat. 

În ciuda contextului regional și economic nefavorabil, unele întreprinderi și-au îmbunătățit indicatorii, precum Fabrica de sticlă din Chișinău, combinatele de vinuri Cricova și Mileștii Mici, Barza Albă, ÎS Nodul Hidroenergetic Costești. CET Nord a reușit să închidă capitolul datoriilor istorice, urmare a încheierii Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. De asemenea, Termoelectrica a reușit să achite față de Moldova Gaz 25 de milioane de lei din datorii istorice și să încheie anul fiscal fără datorii operaționale.

Întreprinderea de stat Fabrica de sticlă din Chișinău a înregistrat în 2021 un profit de aproape 50 de milioane de lei, iar în prima jumătate de an - de circa 36 mln. lei. Chiar dacă întreprinderea este afectată de creșterea substanțială a tarifelor la resurse energetice și la materia primă, urmare a războiului din Ucraina și perturbării lanțurilor logistice, actualul management a reușit să investească 2 mln. euro în echipament și are planuri de dezvoltare în viitorul cuptor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!