ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Studenții de la profilul agricol vor fi mai implicați în instruirea practică

10:22 | 10.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Identificarea oportunităților de recrutare a studenților de la profilul agricol în procesul de instruire practică a fost subiectul principal discutat astăzi de Iurie Scripnic, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentar (MAIA) şi rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM) Viorel Bostan, la întrevederea cu un investitor străin care a inițiat o afacere în sectorul zootehnic, în raionul Drochia, transmite MOLDPRES.

Discuțiile au fost axate pe identificarea oportunităților de recrutare a studenților de la profilul agricol în procesul de instruire practică, astfel încât tinerii să se integreze mai ușor în procesul de muncă și să deprindă abilitățile necesare în activitatea de specialitate, atât prin formarea cunoștințelor teoretice și practice, cât și prin cercetare.

Iurie Scripnic a menționat că ministerul, în comun cu instituțiile de profil, și-a setat ca scop revitalizarea sectorului zootehnic și sporirea competitivității acestuia.

„Pe fundalul scăderii producţiei în sectorul zootehnic și în contextul crizei de specialiști din domeniu, suntem focusați, în prezent, pe încurajarea investițiilor în sector. Pe piața muncii, cerințele sunt tot mai exigente față de pregătirea profesională a tinerilor specialiști. De aceea, autoritățile sunt în proces de reformare a învățământului agrar superior, pentru a asigura modernizarea studiilor și pentru a exploata potențialul tehnologiilor digitale în științele agricole. Odată cu începerea noului an academic, ne dorim să consolidăm parteneriatele cu mediul de afaceri și să extindem oportunitățile pentru studenți”, a rezumat oficialul.

În urma reformelor structurale în educație, cercetare și inovare, aprobate în această vară de Guvern, Universitatea Tehnică a Moldovei va fuziona cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și cu alte trei institute de cercetare. Scopul este de a fortifica sectoarele strategice ale economiei naționale și de a atrage cât mai mulți studenți în cele mai importante și actuale domenii, cum ar fi Inginerie și Științe agricole.

Foto: MAIA

img22006027

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!