ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

11:11 | 10.08.2022 Categorie: Comunicate

Un Acord de colaborare în domeniul educației financiare a fost semnat între Comisia Națională a Pieței Financiare și FINedu

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) și Asociația Obștească „FINedu” au încheiat, în cadrul unui eveniment oficial, un acord bilateral de colaborare. Acesta va servi drept suport pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil în vederea realizării obiectivului de educație financiară a populației și de promovare a unui comportament financiar responsabil.

Acordul a fost semnat de Cornelia Cozlovschi, președintele CNPF, și Veronica Sirețeanu, directorul executiv al A.O. FINedu. Potrivit părților, conjugarea eforturilor urmărește creșterea interesului general față de activitățile de educație financiară, care să ofere cetățenilor informațiile necesare pentru a lua decizii corecte și asumate privind produsele financiare nebancare.

În baza Acordului, CNPF și FINedu își propun să organizeze mai multe programe și activități de sporire a gradului de alfabetizare financiară în rândul populației, care presupun inclusiv elaborarea și distribuirea materialelor informative privind sectoarele reglementate de CNPF, organizarea sesiunilor de „formare de formatori” ș.a. 

„Educația financiară este un element cheie pentru dezvoltarea pieței financiare nebancare. Procesele de globalizare și digitalizare au sporit gama serviciilor propuse și a mijloacelor de acces la acestea. Chiar și un produs financiar simplu poate părea complex pentru consumatorul obișnuit care nu este suficient de informat în materie financiară. De aceea, dezvoltarea unor comportamente financiare responsabile proactive și durabile nu poate fi atinsă decât atunci când educația financiară devine un proiect de societate iar noi vom susține și impulsiona acest proces prin toate instrumentele disponibile”, a menționat Cornelia Cozlovschi.

La rândul său, Veronica Sirețeanu a afirmat: „Odată cu maturizarea unei societăți, se conștientizează și rolul educării în dezvoltarea și buna funcționare a acesteia. Nu face excepție de la asta nici domeniul financiar, educarea financiară devenind din ce în ce mai pronunțat o prioritate pentru Moldova, țintind creșterea unei generații de cetățeni informați ce iau decizii financiare (și nu doar) asumate și bine calculate. Suntem onorați să facem front comun în efortul de educare financiară cu Comisia Națională a Pieței Financiare - una din instituțiile-cheie de pe piața financiară și reglementatorul unui domeniu extrem de popular în rândul tinerilor și al start-up-urilor: piața de capital”.

Notă: În cadrul parteneriatului cu FINedu, CNPF a organizat, la 1 iunie 2022, o activitate de educație financiară pentru 20 de copii cu vârsta de 8-11 ani, iar la 27 iulie curent a moderat o sesiune de educație financiară pentru participanții taberei de vară „FINedu Camp 2022”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!