ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doar patru partide politice au utilizat fonduri pentru acțiuni de promovare a participării femeilor și tinerilor în procesul politic și electoral

13:23 | 10.08.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Doar patru partide politice, din cele 28 care au beneficiat de subvenții de la bugetul de stat, au raportat utilizarea resurselor financiare pentru acțiuni de promovare și încurajare a participării femeilor și tinerilor în procesul politic și electoral, transmite MOLDPRES.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), fiecare dintre partidele politice care beneficiază de bani de la bugetul de stat urmează să utilizeze 20% din alocațiile anuale pentru promovarea și încurajarea participării femeilor în procesul politic și electoral. Totodată, 10% din alocațiile anuale urmează a fi utilizate pentru promovarea și încurajarea tinerilor în procesul politic și electoral. În cazul partidelor politice în care există organizații ale femeilor și ale tinerilor, aceste fonduri vor fi gestionate de organizațiile în cauză.

Astfel, în primul semestru al anului curent, 28 de partide politice, din cele 55 înregistrate la Agenția Servicii Publice, au beneficiat de subvenții de la stat în valoare totală de peste 19,3 milioane de lei (circa 965 mii de euro).

Conform rapoartelor privind gestiunea financiară, doar patru partide politice au respectat prevederile legii și au raportat cheltuieli în scopul promovării participării femeilor și tinerilor în procesul politic și electoral. Este vorba de: Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Uniunea Creștin-Socială din Moldova, Partidul Popular European din Moldova și Partidul Democrația Acasă. Totodată, alte 10 partide politice au declarat cheltuieli mai puține decât cota stabilită, iar 14 formațiuni nu au declarat cheltuieli în acest scop.

CEC a anunțat că partidele politice care nu au atins cotele speciale de 10% și, respectiv, 20% au posibilitatea să recupereze carențele și să atingă aceste cote în al doilea semestru din anul curent.

De asemenea, organul electoral a atenționat că dacă aceste norme nu vor fi respectate sau sursele financiare vor fi utilizate în alte scopuri, pot fi inițiate proceduri contravenționale. Pedeapsa pentru aceste încălcări este în mărime de până la 15 mii de lei și se aplică persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul formațiunii.

 

img22006034

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!