ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Culturii

13:37 | 10.08.2022 Categorie: Comunicate

Edificarea monumentului Reginei Maria trebuie să fie conform normelor privind monumentele de for public

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. În contextul unor discuții pe rețelele de socializare privind edificarea monumentului „Maria Alexandra Victoria de Saxa – Cotha, Regina României”, care induc în eroare opinia publică, Consiliul Național pentru Monumentele de For Public ține să facă unele precizări, legate de o serie de afirmații manipulatorii, enunțate de reprezentantul Asociației Obștești „Monumentum”, dl Iulian Rusanovschi.

În acest sens, menționăm faptul că Statuia Regina Maria urmează a fi edificată în baza prevederilor  Hotărârii de Guvern nr. 153/2022 privind înființarea  în municipiul Chișinău a monumentului „Maria Alexandra Victoria de Saxa – Cotha, Regina României”. Conform pct. 2 din actul normativ menționat, „Autorul monumentului va fi selectat prin concurs, organizat de către AO „Monumentum”, iar potrivit pct. 3 Monumentul va fi edificat conform unui proiect avizat de Ministerul Culturii.

A.O „Monumentum” a prezentat spre examinare și avizare în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Național pentru Monumentele de For Public din 04.06.2020 atât proiectul-concepție, cât și  schița-model ale monumentului vizat. Consiliul a susținut și aprobat conceptul de edificare a monumentului. În același timp a respins schița-model, realizată de Veaceslav Jiglițchi, întrucât aceasta nu a întrunit valențele estetice corespunzătoare, fiind lipsită de originalitate, precum și de elementare mijloace artistice de expresivitate.  Beneficiarului, A.O. „Monumentum” i s-a recomandat, conform prevederilor legale, organizarea unui concurs larg, eventual internațional, cu participarea unor artiști de valoare cu experiență în domeniu.

În cadrul ședinței Consiliului din 13.05.2022, A.O. „Monumentum”  a prezentat spre examinare, în calitate de lucrare selectată în baza unui concurs, aceeași schiță-model, cu unele intervenții nesemnificative, în aceeași manieră stilistică timidă, semnată de același autor.

Membrii Consiliului au apreciat intenția de organizare a concursului, însă în același timp au  constatat organizarea neconformă a acestuia, întrucât oferta de participare a fost extrem de redusă, iar în comisia de evaluare au fost incluse doar două persoane din domeniul artelor plastice, fapt ce a  generat riscul unei evaluări subiective a lucrărilor participante la concurs.

Având în vedere importanța  personalității istorice reprezentate, cât  și impactul semnificativ asupra zonei de amplasare în for public al viitorului monument, concursul nu poate fi considerat organizat doar în baza a patru oferte incomplete de participare. În aceste condiții, ținând cont de faptul că lucrarea prezentată repetat spre examinare nu a întrunit criteriile de evaluare de bază,  Consiliul a recomandat prelungirea termenului de organizare a concursului sau anunțarea unui nou concurs cu sprijinul Ministerului Culturii, cu o mai largă mediatizare, eventual, invitarea pentru participare în cadrul acestuia a unor artiști de notorietate, inclusiv din România. Menționăm faptul că A.O. „Monumentum” nu a manifestat niciun interes pentru realizarea unei lucrări conforme cerințelor de omologare, refuzând categoric prelungirea concursului. În aceste condiții, în mod excepțional, Consiliul a admis prezentarea spre examinare a altor trei variante  schițe-model elaborate de același autor, câștigător al concursului. Cu toate acestea, în cadrul ședinței Consiliului din 04.08.2022 autorul a prezentat din nou lucrarea respinsă, împreună cu o nouă schiță-model, la scară de 1:10, ambele fiind în deplină neconcordanță cu criteriile de omologare a monumentelor de for public. Autorul nu a reușit să demonstreze o concepție artistică originală, dar nici un limbaj plastic expresiv și coerent. În baza dezbaterilor,  membrii Consiliului au concluzionat unanim respingerea acestora.

Având în vedere tentativele nereușite de realizare a acestui important proiect de monument, ținând cont de experiența anterioară a autorului, legată de numeroase cazuri de edificare a unor monumente cu evidente carențe ale ținutei artistice și amplasate în for public fără respectarea normelor legale, Consiliul Național pentru Monumentele de  For Public a recomandat reiterat solicitantului organizarea concursului, cu respectarea normelor stipulate în Hotărârea de Guvern nr. 751/2020 cu privire la aprobarea Regulamentului-cadru pentru organizarea concursului de selectare a autorului monumentului de for public sau al operei comemorative de război. Potrivit actului normativ menționat,  VII. Evaluarea proiectelor de concurs, pct. 43. Comisia de evaluare este formată dintr-un număr impar de minimum 7 persoane și maximum 21 de persoane, dintre care cel puțin 1/3 din membri sunt reprezentanți ai domeniului de profil (artiști plastici, critici de artă, arhitecți, membri ai uniunilor de creație).

Criteriile de evaluare de baza sunt:

1) originalitatea ideii/concepției artistice propuse;

2) ținuta artistică prin:

a) respectarea trăsăturilor generale și particulare ale personajului reprezentat;

b) surprinderea caracterului personajului;

c) acuratețea redării detaliilor vestimentare și a accesoriilor;

d) coerența limbajului plastic utilizat;

e) armonia raportului de volume;

f) expresivitatea modelajului suprafețelor și autenticitatea reprezentării stilistice.

Cumulând cele expuse, subliniem faptul că toate ședințele Consiliului s-au produs în concordanță cu atribuțiile de organizare și funcționare ale acestuia; la secretariatul Consiliului se regăsesc procesele-verbale ale  ședințelor. În același timp, ne exprimăm regretul față de tonul manipulator al reprezentantului A.O. „Monumentum”, exprimat public, precum și de modul de abordare a acestei probleme  ce vizează interesul comun pentru edificarea unui important monument, care realmente trebuie să devină o lucrare de referință în spațiul public.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!