ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv

14:51 | 10.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Agenția de Mediu a anunțat astăzi că monitorizează evoluția radioactivității mediului și menționează că, în prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv. Precizările au fost făcute în contextul situației tensionate de la centrala nucleară din Zaporojie, Ucraina, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, pentru ziua de astăzi, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat) constituie: minima este de 0,10  μSv/h – la staţia Bălțata, maxima este de 0,17  μSv/h– la staţia Comrat.

Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/ h.

Și Agenția Națională pentru Sănătate Publică a precizat că pentru moment nu există riscuri pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante, iar administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună, deoarece nu există nici un temei rezonabil. De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a lansat nici o avertizare pentru țările vecine cu Ucraina.

În context, ANSP atenționează că în caz de accident nuclear cu pericol de contaminare, preparatul de iod stabil va fi administrat la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, care va fi adusă la cunoștința populației prin activarea sistemului centralizat de înștiințare a protecției civile cu indicații concrete prin canalele de radio și televiziune națională.

Specialiștii ANSP au elaborat și o instrucțiune cu privire la administrarea preparatelor de Iodură de potasiu, În caz de accident cu eliminarea substanțelor radioactive și/sau a materialelor nucleare în spaţiu, norul radioactiv contaminat poate ajunge pe teritoriul ţării timp de câteva ore.

Conform ANSP, în caz de accident nuclear, preparatul de iod stabil se va administra prioritar persoanelor care nu pot fi adăpostite sau evacuate din diferite motive, cum ar fi implicarea acestora la măsurile de răspuns la accident (membrii echipelor de intervenție), necesitatea petrecerii altor lucrări de urgență majoră în aer liber, timpul insuficient pentru a se adăposti.

Adăpostirea (încăperi, beciuri, subsoluri) sau evacuarea populaţiei aflată în imediata apropiere a accidentului nuclear, înainte de începerea emisiilor de iod radioactiv, este una din cele mai selective și eficiente măsuri de protecție în cazul unei urgențe nucleare, deoarece protejează întregul organism de expunerea la toți radionuclizii din norul radioactiv.

Foto: spottedbylocals.com

img22006038

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!