ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul va verifica faptele în legătură cu restricțiile impuse de Rosselihoznadzor

15:26 | 10.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a dispus, în debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, verificarea situaţiei şi faptelor în ceea ce priveşte anunţul Serviciului de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselihoznadzor) că va introduce restricţii temporare asupra importării produselor vegetale din unele raioane ale Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Premierul s-a adresat în special Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, implicit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), să întreprindă controale în acest sens, contractând la necesitate firme internaţionale independente de certificare a producţiei agricole. Natalia Gavriliţa s-a arătat nedumerită de faptul că „în fructele de la Criuleni s-au găsit insecte paraziţi, iar în cele de la Dubăsari – nu”.

În același timp, şefa Cabinetului de miniştri a cerut membrilor Guvernului să-şi intensifice activitatea de competenţă şi să sporească aria pieţelor de desfacere a produselor pomilegumicole din ţara noastră. „Trebuie să ne asigurăm mai întâi de toate că marfa noastră este sigură şi competitivă, să căutăm noi pieţe de desfacere şi să promovăm mărfurile moldovenești, oriunde sunt solicitate”, a spus oficialul.

Serviciul de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselihoznadzor) a anunţat ieri că din 15 august curent va introduce restricții temporare asupra importării produselor vegetale din unele raioane ale Republicii Moldova. Decizia autorităților ruse este explicată prin „situaţia fitosanitară nefavorabilă” de pe teritoriul ţării noastre.

Potrivit Rosselihoznadzor, este interzis importul produselor vegetale din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Hânceşti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocniţa, Orhei, Rezina, Râşcani, Sângerei, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti, Ştefan Vodă, Taraclia, Teleneşti, Ungheni, municipiile Chişinău şi Bălţi, precum şi UTA Gagauz-Yeri.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a autosesizat astăzi referitor la interzicerea parțială a importului de produse vegetale din Republica Moldova și organizează mâine, 11 august, o întrunire cu factorii de decizie, ANSA, Asociațiile de profil ale producătorilor agricoli și exportatorilor, pentru a analiza și discuta informația publicată de Rosselhoznadzor.

img22006039

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!