ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe avioane de război rusești au fost distruse la baza aeriană Saki din Crimeea

08:55 | 11.08.2022 Categorie: Externe

Kiev, 11 aug. /MOLDPRES/. Mai multe imagini din satelit arată daunele majore și mai multe avioane de război rusești distruse la baza aeriană Saki din Crimeea, în urma exploziilor de la începutul acestei săptămâni, scrie BBC, citată de digi24.ro și MOLDPRES.

La baza Saki din vestul Crimeii, condusă de ruși, s-au produs marți, cel puțin 12 explozii, iar o persoană a fost ucisă.

Un oficial ucrainean, sub protecția anonimatului, a declarat pentru New York Times că „aceasta a fost o bază aeriană de la care decolau în mod regulat avioane pentru atacuri împotriva forțelor noastre din teatrul de operațiuni din sud”. Oficialul nu a vrut să dezvăluie tipul de armament folosit în atac și s-a rezumat doar la a spune că „a fost folosit un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”.

Ucraina nu și-a asumat însă oficial responsabilitatea atacului, dar aceste noi dovezi sugerează posibilitatea unui atac țintit, scrie BBC.

Imaginile de la Planet Labs din SUA arată suprafețe mari de teren ars rămase în urma incendiilor care au izbucnit.

Piste principale ale bazei par să fie intacte, dar cel puțin opt avioane par a fi avariate și distruse, în imagini fiind vizibile câteva cratere. Cele mai multe dintre ele se află într-o zonă a bazei unde se aflau un număr mare de avioane.

Imaginile realizate înainte și după exploziile de marți, obținute de la Planet Labs, care monitorizează sute de fluxuri prin satelit peste Ucraina, sunt prima confirmare independentă că baza ar fi putut fi deteriorată. Până acum, nu au fost multe detalii despre amploarea impactului exploziilor. Nu este clar însă cum a fost deteriorată baza sau de ce.

Ministerul rus al Apărării a transmis că explozia survenită la aerodromul militar Saki a fost provocată de detonarea muniţiei de aviaţie şi că nu sunt victime, relata presa rusă. Nu a fost niciun atac şi echipamentele militare nu au fost afectate de explozie, mai susţinea ministerul rus. 

„Cred că militarii ruși din această bază aeriană și-au stricat regula foarte simplu cunoscută: nu fumați în locuri periculoase. Asta e”, a spus Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al apărării. 

Nu a fost niciun atac şi echipamentele militare nu au fost afectate de explozie, mai susţine ministerul rus. Aceste imagini noi sugerează că nu este adevărat.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a sugerat că, faptul că au fost două explozii separate indică mai degrabă un atac decât un accident. El a apărat, de asemenea, dreptul Ucrainei de a viza Crimeea. „Este absolut legitim ca Ucraina să recurgă la forță letală, dacă este necesar... pentru a-și recâștiga nu numai teritoriul, ci și pentru a-și respinge atacatorul”, a spus el pentru BBC.

Rusia a lansat un avertisment luna trecută, când fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat că „Ziua Judecății va veni” dacă Ucraina va ataca Crimeea.

Foto: telegram 

img22006053

img22006053

img22006053

img22006053

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!