ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Finlanda vrea să fie interzisă intrarea turiștilor ruși pe teritoriul Uniunii Europene

08:18 | 16.08.2022 Categorie: Externe

Oslo, 16 aug. /MOLDPRES/. În cadrul unei reuniuni a șefilor de guvern din țările nordice, Finlanda anunță că este de acord cu interzicerea intrării turiștilor ruși pe teritoriul Uniunii Europene. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a spus din nou, însă, că se opune unei astfel de măsuri, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

„Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul”, a declarat Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei, în timpul întâlnirii găzduite de Norvegia. „Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina”, a adăugat ea. Finlanda, care are o graniță terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ia în considerare modalităţi de a limita unilateral vizele turistice pentru cetăţenii ruşi.

Cancelarul Olaf Scholz nu susține interdicția de intrare în UE pentru cetățenii ruși, poziție pe care a mai făcut-o cunoscută, anterior, la momentul în care a fost ridicată prima dată această problemă. „Nicio decizie pe care o luăm nu trebuie să complice găsirea libertăţii şi fuga de dictatorul din Rusia. Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin”, opinat Scholz.

Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a afirmat că ideea trebuie să fie dezbătută: „Este de înţeles că unii europeni, poate în special ucrainenii, găsesc puţin ciudat faptul că Rusia a atacat o ţară europeană şi în acelaşi timp noi primim turişti dintr-o ţară care a atacat o altă ţară”, a afirmat ea.

Și premierul suedez, Magdalena Andersson, a menţionat că guvernul său nu şi-a structurat deocamdată o opinie pe acest subiect. „Există argumente solide de ambele părţi”, a spus Andersson. Prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Store, a cărui ţară nu este membră a UE, a dat asigurări că Norvegia va sprijini orice acţiune comună.

Șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, a cerut statelor UE şi din G7 să nu mai emită vize pentru cetăţenii ruşi, cereri similare, cu referire la turiştii ruşi, fiind formulate anterior de şefele guvernelor eston şi finlandez, Kaja Kallas şi Sanna Marin, în timp ce Letonia, care a declarat  Rusia stat susţinător al terorismului, a încetat deja emiterea vizelor pentru cetăţenii ruşi.

Foto: bbc.com

img22006154

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!