ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru că avea cont de Twitter

09:46 | 17.08.2022 Categorie: Externe

Riyadh, 17 aug. /MOLDPRES/. O femeie din Arabia Saudită, studentă la Universitatea Leeds din Anglia, care s-a întors acasă pentru o vacanță, a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru că avea cont de Twitter și pentru că a urmărit și distribuit postări făcute de dizidenți și activiști, relatează MOLDPRES cu referire la The Guardian și Digi24.

În vârstă de 34 de ani și mamă a doi copii mici,  Salma al-Shehab a fost condamnată inițial la trei ani de închisoare pentru „infracțiunea” de a folosi un site pentru a „provoca tulburări publice și destabiliza securitatea civilă și națională”. Însă o curte de apel a pronunțat luni noua pedeapsă de 34 de ani de închisoare, urmată de o interdicție de călătorie pentru alți 34 de ani. Decizia a venit după ce un procuror a cerut instanței să ia în considerare alte presupuse infracțiuni. Potrivit instanței, ea este acuzată că „i-a ajutat pe cei care urmăresc să provoace tulburări publice și să destabilizeze securitatea civilă și națională urmărindu-le conturile de Twitter” și prin redistribuirea postărilor.

Shebab nu este cunoscută ca un activist saudit de frunte și niciunul vocal, nici în interiorul regatului, nici în Marea Britanie. Profilul ei de Twitter are 2.597 de urmăritori. Shehab a distribuit uneori postări ale dizidenților saudiți care trăiesc în exil și a cerut eliberarea prizonierilor politici din regat. Ea părea să susțină cazul lui Loujain al-Hathloul, o activistă feministă saudită proeminentă care a fost întemnițată anterior, despre care se presupune că a fost torturată pentru că sprijinea dreptul de a conduce pentru femei și acum trăiește sub interdicție de călătorie.

Condamnarea a fost pronunțată la câteva săptămâni după vizita președintelui american Joe Biden în Arabia Saudită, despre care activiștii pentru drepturile omului au avertizat că ar putea încuraja regatul să intensifice represiunea împotriva dizidenților și a altor activiști pro-democrație.

Foto simbol

img22006193

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!