ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul SUA va acorda 63 milioane de dolari Republicii Moldova

18:43 | 17.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Șeful Misiunii Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova, Scott Hocklander, și Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, au semnat Amendamentele la Acordurile de Asistență din 2016, completând bugetul USAID pentru programe de dezvoltare în Republica Moldova cu suma adițională de 63 de milioane de dolari, transmite MOLDPRES.

Aceste fonduri sunt oferite de către USAID pentru a sprijini Republica Moldova în parcursul său european, în calitate de stat candidat la aderare, și drept răspuns la multiplele crize cu care se confruntă ţara noastră după invazia Rusiei în Ucraina, conform unui comunicat al Agenţiei SUA. Majoritatea fondurilor, 46,3 milioane de dolari, vor contribui la creșterea economică durabilă a Republicii Moldova și vor ajuta economia moldovenească să devină mai rezilientă.

„Banii vor fi utilizați la Accelerarea securității energetice a Moldovei pe termen lung prin integrarea cu sistemul energetic european, creșterea volumului de energie regenerabilă și atragerea investițiilor în producerea energiei interne și în eficiența energetică; implementarea noilor tehnologii și inovații care vor impulsiona economia digitală a Moldovei și vor asigura o creștere durabilă; extinderea reformelor favorabile mediului de afaceri și comerț și reducerea zonelor vulnerabile în fața corupției; îmbunătățirea rezilienței și competitivității sectorului agricol al Republicii Moldova în domenii cheie, așa ca vinificația, producerea fructelor, strugurilor de masă, pomușoarelor și mierii pentru a contribui la recuperarea durabilă și inclusivă în urma crizei regionale”, indică sursa citată.

În același timp,16,7 milioane de dolari vor merge la programele destinate consolidării democrației participative și guvernanței. Asistența se va concentra pe: acordarea sprijinului adițional instituțiilor mass-media independente și crearea unui sector mass-media mai rezilient în fața presiunilor politice și financiare și mai puțin susceptibil în fața dezinformării; extinderea suportului pentru procesele electorale credibile și concurența politică echitabilă; oferirea unui răspuns rapid necesităților imediate ale administrațiilor locale care se confruntă cu fluxurile de refugiați, inclusiv în zonele rurale, pentru a fi mai eficiente, transparente și responsabile, incluzând dezvoltarea comunitară, proiecte de infrastructură și sprijin pentru mediul de afaceri; amplificarea reformelor actuale din sistemul justiției. 

„Invazia brutală și nejustificată a Rusiei în Ucraina a accentuat provocările cu care se confruntă Republica Moldova după doi ani de pandemie. Prin aceste fonduri adiționale, dorim să demonstrăm angajamentul nostru față de poporul moldovenesc și să consolidăm cooperarea noastră care se bazează pe 30 de ani de parteneriat productiv și de succes. Sperăm că aceste fonduri adiționale vor contribui la reziliența Moldovei și vor ajuta această țară mică cu inimă mare să treacă peste provocări, în timp ce se îndreaptă ferm spre UE”, a declarat Scott Hocklander, şeful Misiunii USAID Moldova.

Cu introducerea acestor amendamente, suma totală a grantului oferit de SUA în cadrul Acordurilor de Asistență semnate în 2016 va atinge suma de 153,2 milioane de dolari. USAID a oferit asistență pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova începând cu anul 1992. În ultimii 30 de ani, totalitatea investițiilor USAID în dezvoltarea economiei și democrației Republicii Moldova constituie peste 600 de milioane de dolari. 

Foto: USAID

img22006213

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!