ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Japonia au semnat un Acord pentru implementarea Programului de consolidare a sistemului medical național

19:38 | 17.08.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a semnat astăzi cu ambasadorul Katayama Yoshihiro, acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind implementarea Programului de consolidare a sistemului medical național, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE. 

„Japonia este un partener de încredere al țării noastre care susține procesele de modernizare și transformare a Moldovei în baza comunității de valori împărtășite: democrație, statul de drept și economie de piață”, a menționat șeful diplomației Republicii Moldova după ceremonia de semnare.

Acest document are drept scop extinderea cooperării excelente cu Japonia și va fi utilizat pentru acoperirea necesităților urgente ale sistemului național de sănătate, implicit fortificarea capacităților sectorului spitalicesc, prin achiziția de dispozitive medicale (imagistica medicală și dializă) în valoare totală de 1 miliard de yeni japonezi (7,2 milioane de euro) prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), în beneficiul a cinci instituții medico-sanitare publice din țara noastră, care acordă asistență medicală unui număr mare de persoane: Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Cinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Inițiativa de a încheia acest acord, prin schimb de note, aparține ambelor guverne, ținând cont de parteneriatul solid în domeniul sănătății existent între țările noastre, importanța continuării investițiilor pentru modernizarea sectorului spitalicesc, precum și necesitatea fortificării capacităților de răspuns la situații de urgență. „În ultimii 30 de ani, țara noastră a simțit și a beneficiat de sprijinul Japoniei în diverse domenii de activitate: educație, agricultură, sănătate. Este un lucru care contează enorm pentru țara noastră, pentru procesul de reforme și vom continua consolidarea acestui parteneriat privilegiat și în viitor”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!