ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ONU va susţine comunităţile din R. Moldova ca urmare a războiului din Ucraina

08:39 | 18.08.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) îşi va extinde sprijinul pentru Republica Moldova, în condițiile în care un război prelungit în țara vecină ar aduce mii de persoane sub pragul sărăciei, a anunţat ieri instituţia, transmite MOLDPRES.

PNUD își propune să îmbunătățească reziliența economică, socială și de mediu a țării, construindu-și sprijinul în baza a patru piloni: Reziliența economică și socială; Mijloacele de trai și incluziunea socio-economică; Energia, securitatea alimentară și reziliența de mediu; Buna guvernare, statul de drept și anticorupția.

„Împreună cu Cancelaria de Stat vom coordona grupul de lucru privind incluziunea și mijloacele de trai, care va identifica cele mai critice nevoi privind integrarea refugiaților în comunitățile-gazdă și va contribui la asigurarea veniturilor decente. Prin direcționarea corectă a eforturilor pe reziliența economică, socială și cea de mediu, PNUD, împreună cu partenerii săi, vor putea să susțină atât necesitățile umanitare curente ale Guvernului Republicii Moldova, cât și realizarea priorităților de dezvoltare durabilă pe termen mediu și lung ale țării”, indică sursa citată.

Previziunile economice ale PNUD conturează un potențial scenariu sumbru: 30% din populația Moldovei ar putea să ducă un trai sub pragul sărăciei, iar 54% dintre cetățeni ar putea să se confrunte cu riscuri mari de a cădea în sărăcie în următoarele 12 luni, drept rezultat al războiului, consecințelor pandemiei COVID-19 și al crizei energetice. PNUD mai estimează că peste 63% dintre familiile din Republica Moldova s-ar putea confrunta cu sărăcie energetică în acest an. Astfel, multe familii vor fi forțate să ia decizii dureroase dacă să-și încălzească locuințele sau să-și trimită copiii la școală, să poată pune mâncare pe masă sau să meargă la medic.

„Iată de ce este important să acționăm acum, dacă vrem să ajutăm una dintre cele mai sărace țări din Europa să nu cedeze în fața riscurilor sociale, politice și de mediu, ca urmare a războiului din Ucraina”, rezumă Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Pentru a asigura peste 24 de mii de refugiați din Ucraina cu provizii, cazare, suport juridic și psihologic, PNUD a cooperat cu autoritățile centrale și locale din peste 75 de comunități-gazdă de pe ambele maluri ale râului Nistru. Astfel, PNUD și partenerii săi – UE, Elveția, Suedia, Marea Britanie și Franța – au alocat aproximativ 1,56 milioane de dolari SUA pentru a acoperi parțial necesitățile imediate ale refugiaților și ale comunităților-gazdă, precum și pentru a susține incluziunea socio-economică a persoanelor care fug de război, prin promovarea oportunităților de angajare, extinderea accesului la servicii publice și asigurarea coeziunii sociale.

Foto: PNUD

img22006217

img22006217

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!