ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Estonia a respins un atac cibernetic major lansat după demolarea unor monumente sovietice

12:33 | 18.08.2022 Categorie: Externe

Tallinn, 18 aug. /MOLDPRES/. Estonia a anunţat joi că a respins ''cel mai vast atac cibernetic din 2007'', lansat la scurt timp după demolarea unor monumente sovietice dintr-o regiune majoritar rusofonă aflată aproape de graniţa cu Rusia, relatează Reuters, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Grupul de hackeri pro-rus Killnet a revendicat responsabilitatea atacului, anunţând miercuri pe contul său de Telegram că a blocat accesul la peste 200 de instituţii de stat şi private din Estonia, precum un sistem online de identificare a cetăţenilor.

Cu toate acestea, un oficial guvernamental eston a declarat joi că impactul atacului a fost limitat.

"Ieri (miercuri), Estonia a fost supusă celui mai vast atac cibernetic cu care s-a confruntat din 2007", a scris pe Twitter Luukas Ilves, subsecretar pentru transformare digitală din Ministerul eston al Afacerilor Economice şi Comunicaţiilor.

"Cu câteva excepţii scurte şi minore, site-urile web au rămas complet disponibile pe tot parcursul zilei. Atacul s-a produs în mare parte neobservat în Estonia", a adăugat el.

Killnet, care a revendicat un atac similar împotriva Lituaniei în iunie, a afirmat că a acţionat după ce un tanc sovietic T-34 a fost retras de pe piedestalul său în oraşul eston Narva, localitate majoritar rusofonă, şi dus la un muzeu.

Şefa guvernului eston, Kaja Kallas, a anunţat marţi pe Twitter că înlăturarea tancului de la Narva este începutul unei campanii de demolare a tuturor monumentelor sovietice din Estonia, susţinând că aceste ''simboluri ale represiunii şi ocupaţiei sovietice au devenit o sursă de tensiuni sociale''. 

img22006231

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!