ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat un nou apel de granturi pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor

14:48 | 18.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat astăzi un nou apel de granturi în cadrul programului de creştere a competitivităţii Întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) și internaţionalizare a acestora, transmite MOLDPRES.

„Programul are drept scop contribuirea la creșterea economică durabilă prin atragerea investițiilor, sporirea competitivității și a productivității IMM din Republica Moldova, precum și internaționalizarea acestora. În cadrul Programului pot participa IMM înregistrate în Registrul persoanelor juridice din țară, care activează pe piață de cel puțin doi ani și demonstrează o creștere continuă”, a explicat directorul interimar ODA, Dumitru Pîntea.

Astfel, prin intermediul Programului, IMM pot obține suport în cadrul a doi piloni: I – Formarea competențelor antreprenoriale prin schema de business voucher, pentru achiziționarea serviciilor de dezvoltare a afacerii; II – Suport financiar prin schema de „Grant”, în achiziționarea imobilizărilor corporale și necorporale pentru sporirea competitivității, productivității și internaționalizarea afacerii. Se va acorda prioritate IMM care introduc elemente inovative în procesul de producție, diversifică produsele/serviciile, în special, în cazul în care acestea substituie importurile sau au potențial de export.

Valoarea grantului este de la 250 de mii de lei (12,5 mii de euro) până la două milioane de lei. Contribuția proprie este de minim 50%. Aplicarea la grant se face în regim online. Suportul financiar va fi oferit  pentru achiziționarea de echipamente, utilaje, instalații; înregistrarea și valorificarea drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală, achiziționarea obiectelor de proprietate intelectuală; procurarea francizelor, licențelor, software, materiilor prime și a materialelor necesare procesului de producție; bunuri imobile comerciale destinate proceselor de producție.

Programul a fost elaborat de Ministerul Economiei în colaborare cu ODA cu asistența tehnică a Proiectului Uniunii Europene “Infrastructura Calității în contextul DCFTA”. Acest instrument are drept scop dezvoltarea unui sistem complex de acordare a suportului pentru întreprinderile cu potențial de creștere și internaționalizare. 

img22006236

img22006236

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!