ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Refugiații ucraineni vor beneficia de acces sporit la justiție

09:50 | 19.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Republica Moldova vor beneficia de acces sporit la justiție în cadrul unui proiect finanțat și implementat de PNUD, transmite MOLDPRES.

Potrivit PNUD, inițiativa va susține serviciile oferite de parajuriști prin instruirea a peste 80 de specialiști, care își vor consolida cunoștințele pentru a acorda asistență refugiaților și solicitanților de azil. Totodată, rețeaua parajuriștilor va fi extinsă, urmând a fi angajați 10 specialiști noi.

„Refugiații rămân în afara sistemelor și instituțiilor care sunt concepute pentru a-i proteja – cum ar fi asistența juridică. Aceasta îi face pe oameni vulnerabili, în special pe femei și pe fete. De aceea, depunem eforturi ca să asigurăm accesul atât de necesar la consiliere juridică, astfel încât persoanele care fug de război și ajung în R. Moldova să ia decizii în cunoștință de cauză și să beneficieze de măsuri de protecție”, a afirmat reprezentantul rezident al PNUD în R. Moldova, Dima Al-Khatib.

Astfel, în raioanele Căușeni și Edineț vor fi create echipe mobile de asistenți sociali, psihologi și juriști. Acestea vor asigura conexiunea dintre refugiați, comunitățile-gazdă, autoritățile publice locale, și, în același timp, vor oferi servicii juridice, psihologice și sociale. Totodată, specialiștii vor facilita angajarea acestora în câmpul muncii și reprofilarea lor profesională.

Proiectul va asigura, prin traducerea în limba ucraineană, accesul la informații juridice și servicii de sprijin pentru refugiați prin intermediul platformei www.dopomoga.gov.md, lansată de Guvern. Totodată, va fi dezvoltată o aplicație pentru persoanele care au nevoie de asistență juridică, inclusiv pentru refugiați.

Inițiativa are un buget de 250 mii de dolari și va fi implementată în perioada 2022-2023, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale.

Foto: PNUD Moldova

img22006254

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!