ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În această săptămână vor fi organizate mai multe evenimente de promovare a alăptării

09:55 | 23.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Mai multe evenimente de promovare a alăptării vor fi organizate în perioada 19-26 august în cadrul instituțiilor medicale din mai multe localități ale țării, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, mai mulți specialiști în domeniu vor familiariza viitoarele mămici, părinții cu copii mici, dar și femeile refugiate despre beneficiile laptelui matern și modalitățile corecte de alăptare. Totodată, vor fi oferite recomandări privind alimentația bebelușilor și a mamelor.

Evenimentele de informare au început la Bălți și Florești și continuă astăzi la Hâncești, Călărași (24 august) și Ceadâr-Lunga (26 august). Acestea sunt organizate în aer liber, pe teritoriul spitalelor din fiecare oraș și municipiu.

Campania este organizată de Ministerul Sănătății și OMS Moldova, în colaborare cu USMF „Nicolae Testemițanu” și Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, Asociația de Nursing din Republica Moldova și Proiectul „Mămica Alăptează”. Acțiunea este dedicată Săptămânii Mondiale a Alăptării, care este marcată în prima săptămână a lunii august.

Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în țara noastră, circa 78,4% de copii au fost alăptați până la 6 luni, până la un an această cifră a constituit 65,2% și până la 2 ani au fost alăptați peste 6600 de copii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a informat că aproximativ 820 mii de vieți de copii ar putea fi salvate în fiecare an, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere și i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață. OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la șase luni și continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentației complementare, până la doi ani.

Foto: Ministerul Sănătății

img22006321

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!