ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artiști din 11 țări vor participa la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”

19:22 | 06.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Artiști din Egipt, Germania, Italia, Polonia, R. Moldova, România, Spania, SUA, Taiwan, Ucraina și Venezuela vor participa la cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, care se va desfășura la Chișinău în perioada 8-25 septembrie, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, Ion Grosu, a menționat că  la festival vor fi prezenți 22 de interpreți și dirijori invitați, în cadrul celor șapte spectacole. Printre aceștia sunt: Valentina Naforniță (R. Moldova), Ramona Zaharia, Florin Guzgă și Sorin Lupu (România), Jonathan Tetelman (SUA), Hanna Litvinova și Natalia Matvieieva (Ucraina), Dinu Tamazlâcaru și Iana Salenko (Germania), Ada Gonzales (Spania) ș.a.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a afirmat că Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” este unul dintre evenimentele principale din țara noastră, care se bucură de susținerea ministerului de resort și al Guvernului R. Moldova.

Festivalul se va deschide pe 8 septembrie, la ora 18.00 cu spectacolul ”Carmen”, operă în patru acte de Georges Bizet, dirijor – Nicolae Dohotaru. Rolurile principale vor fi interpretate de Ramona Zaharia (Carmen) din România, Jonathan Tetelman  (Don Jose) din SUA, Andrei Jilihovschi (Escamillo) și Valentina Nafornița (Micaela) din R. Moldova.

Pe 10 septembrie, va avea loc spectacolul ”Lacul Lebedelor”, balet în patru acte de Pitor Ceaikovski, dirijor – Pitor Staniszevski (Polonia), intepreți – Iana Salenko și Dinu Tamazlâcaru (Germania) și Ion Breahna (R. Moldova ), pe 11 septembrie – spectacolul ”Turandot”, operă în patru acte de Giacomo Puccini (dirijor – Nicolae Dohotaru), interpreți – Tso Han-Ying (Taiwan) și Dario di Vetri (Italia) și pe 15 septembrie – spectacolul ”Giselle”, balet în trei acte de Adolph Adam, dirijor – Igor Șavruk  (Ucraina), interpreți – Ada Gonzales (Spania) și Ionuț Diniță (România). La 18 septembrie, va fi prezentat spectacolul ”Boema”, operă în patru acte de Giacomo Puccini, dirijor – Manuel Busto (Spania), interpreți – Natalia Tanasiiciuc (R. Moldova) și Ragaa Eldin (Egipt) și pe 22 septembrie - spectacolul ”Aida”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi, dirijor – Daniel Jinga (România), interpreți – Mariana Ortiz (Venezuela), Sorin Lupu (România) și Natalia Matvieieva (Ucraina). Festivalul se va încheia pe 25 septembrie cu un concert de gală, dirijor – Nicolae Dohotaru.

Ediția din acest an este organizată de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” și alte instituții. Bugetul festivalului constituie circa două milioane de lei /peste 100 mii de euro/.

img22006658

img22006658

img22006658

img22006658

img22006658

img22006658

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!