ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântărețul Ion Suruceanu își sărbătorește ziua de naștere

08:13 | 09.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Interpretul de muzică ușoară Ion Suruceanu, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii”, a împlinit astăzi 73 de ani, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1949, în satul Suruceni, raionul Ialoveni. După absolvirea școlii din satul natal, în 1964-1967, a studiat pianul și fagotul la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”.

Ion Suruceanu și-a început cariera profesională în 1968, în calitate de solist al formației vocal-instrumentale ”Noroc”, condusă de Mihai Dolgan, în care a activat până în anul 1970. Ulterior, a activat în diferite colective muzicale. A fost interpret al Ansamblului de muzică ușoară ”Bucuria”(1970-1973), al formațiilor ”Contemporanul (1974) și ”Real” (1990-1993) și a colaborat cu Orchestra de muzică simfonică și de estradă a Radioteleviziunii Naționale (1974).  

De-a lungul carierei a lansat mai multe hituri: ”Numai tu”, ”Ce seară minunată”, ”Luna, Luna”, ”Toamna”, ”Cumpărați flori”, ”Melancolie”, ”Eu dansez, tu dansezi”, ”Două primăveri”, ”Cred în ochii tăi”,  ”Elena”, ”Sărut, femeie, mâna ta”, ”Gelozie”, ”De ce nu crezi”, ”Revedere” ș.a. A lansat albumele  ”Roze, roze”, ”O melodie de succes”, ”Ninge floarea de tei”, ”Melodii eterne”, ”Soarele cel mare” etc. A evoluat împreună cu Mihai Dolgan, Petre Teodorovici, Maria Codreanu, Anastasia Lazariuc, Ian Raiburg ș.a. 

Într-un interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES, Ion Suruceanu a declarat că se consideră un om împlinit. ”Păcat ar fi să-l supăr pe Cel de Sus. Câte odată îmi pare că Dumnezeu mi-a dat mai mult decât a trebuit. Alții roagă să li se dea. Mie îmi pare că Dumnezeu mi-a dat mai mult decât am avut eu nevoie: sănătate, o carieră de succes, părinți cuminți, frați, soție, copii, nepoți... de toate”. Artistul a afirmat că a colaborat cu mai mulți compozitori, dar nr. 1 pentru el a fost și rămâne Ian Raiburg. ”De câteva decenii suntem împreună. El mi-a încredințat primul său cântec. Ian Raiburg a jucat un rol important în viața mea”, a mai spus cunoscutul interpret.

Pentru meritele sale, Ion Suruceanu a fost distins cu titlurile onorifice ”Artist Emerit din R. Moldova” (1985) și ”Artist al Poporului” (1990). În 1993 a fost decorat cu medalia ”Meritul Civic”, iar în 2004 cu ”Ordinul Republicii”.

În prezent liceul din satul său natal îi poartă numele.

img22006730

img22006730

img22006730

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!