ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul de Informații și Securitate a împlinit 31 de ani de la înființare

12:05 | 09.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Serviciul de Informații și Securitate marchează astăzi 31 de ani de la înființare. Cu acest prilej directorul instituției, Alexandru Musteața, a venit cu un mesaj în care le-a mulțumit ofițerilor pentru efortul depus zi de zi întru apărarea securității și intereselor naționale ale Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

În mesaj se menționează că în prezent instituția se afla “într-un proces complex de identificare a rolului și locului SIS în sistemul de securitate națională și de reafirmare a valorilor instituționale. Transformările pe care ni le propunem sunt necesare pentru a putea răspunde noilor provocări, dar, mai ales, pentru a anticipa evoluția mediului de securitate”.

„Sarcinile ce stau în fața noastră devin și mai dificile, urmare a creșterii semnificative a riscurilor la adresa unor interese și obiective strategice ale țării, amplificate de agresiunea militară a Rusiei față de Ucraina și efectele colaterale ale acesteia în Republica Moldova. Va trebui să găsim soluții adecvate pentru probleme atipice, să dezvoltăm noi capabilități informative în domeniile sensibile, precum: contraspionajul, integritatea teritorială, amenințările transfrontaliere, securitate economică, cea cibernetică, protecția informațiilor clasificate, prevenirea și combaterea terorismului și nu în ultimul rând - apărarea drepturilor și valorilor constituționale”, se mai spune în mesaj.

La 9 septembrie 1991, printr-un decret prezidențial, este desființat Comitetul Securității de Stat al Republicii Moldova, în baza acestuia fiind creat Ministerul Securității Naționale.

img22006750

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!