ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurat Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”

13:24 | 09.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, care se va desfășura la Chișinău în perioada 8-25 septembrie, a fost inaugurată ieri, la Opera Națională, cu spectacolul ”Carmen”, operă în patru acte de Georges Bizet, dirijor – Nicolae Dohotaru. Rolurile principale au fost interpretate de Ramona Zaharia (Carmen) din România, Jonathan Tetelman (Don Jose) din SUA, Andrei Jilihovschi (Escamillo) și Valentina Naforniță (Micaela) din R. Moldova, informează MOLDPRES.

La eveniment a participat Președintele R. Moldova, Maia Sandu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, alte persoane oficiale.

În alocuțiunea sa, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că 30 de ani este o vârstă onorabilă pentru un festival care ne face cinste și ne poartă faima în lume. ”Artiști ai teatrului cu artiști invitați vor evolua în această scenă. Mă uit în sală și văd o sală arhiplină. Este o mare bucurie, pentru că Festivalul ”Maria Bieșu”  a trecut prin acești doi ani de pandemie groaznici. Chiar și anul trecut a trebuit să jucăm în sala cu jumătate de spectatori, iar cu un an înainte – cu sala goală. Mă bucur să văd acum sala plină și voi să susțineți acest festival în continuare. În acești 30 de ani au trecut mai multe generații de artiști prin această scenă. Datoria noastră față de prezenta generație și față de generațiile care vin este să facem cele mai bune condiții, astfel ca arta, opera și baletul să fie în capul mesei, la locul potrivit. Vreau să vă asigur că Ministerul Culturii, Guvernul R. Moldova cu susținerea Președinției, Parlamentului, depunem toate eforturile ca acest lucru să se întâmple chiar și în aceste vremuri grele de restriște”, a mai spus oficialul.  

Potrivit directorului Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, Ion Grosu, la festival vor fi prezenți 22 de interpreți și dirijori invitați din 11 țări, în cadrul celor șapte spectacole. Printre aceștia sunt: Valentina Naforniță (R. Moldova), Ramona Zaharia, Florin Guzgă și Sorin Lupu (România), Jonathan Tetelman (SUA), Hanna Litvinova și Natalia Matvieieva (Ucraina), Dinu Tamazlâcaru și Iana Salenko (Germania), Ada Gonzales (Spania) ș.a.

Pe 10 septembrie, va avea loc spectacolul ”Lacul Lebedelor”, balet în patru acte de Piotr Ceaikovski, dirijor – Piotr Staniszevski (Polonia), interpreți – Iana Salenko și Dinu Tamazlâcaru (Germania) și Ion Breahna (R. Moldova ), pe 11 septembrie – spectacolul ”Turandot”, operă în patru acte de Giacomo Puccini (dirijor – Nicolae Dohotaru), interpreți – Tso Han-Ying (China) și Dario di Vetri (Italia) și pe 15 septembrie – spectacolul ”Giselle”, balet în trei acte de Adolph Adam, dirijor – Igor Șavruk  (Ucraina), interpreți – Ada Gonzales (Spania) și Ionuț Diniță (România). La 18 septembrie, va fi prezentat spectacolul ”Boema”, operă în patru acte de Giacomo Puccini, dirijor – Manuel Busto (Spania), interpreți – Natalia Tanasiiciuc (R. Moldova) și Ragaa Eldin (Egipt) și pe 22 septembrie – spectacolul ”Aida”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi, dirijor – Daniel Jinga (România), interpreți – Mariana Ortiz (Venezuela), Sorin Lupu (România) și Natalia Matvieieva (Ucraina). Festivalul se va încheia pe 25 septembrie cu un concert de gală, dirijor – Nicolae Dohotaru.

Ediția din acest an este organizată de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” și alte instituții. Bugetul festivalului constituie circa două milioane de lei (peste 100 mii de euro).

img22006755

img22006755

img22006755

img22006755

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!