ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE a oferit R. Moldova un grant de 15 mln de euro pentru eficientizare energetică

12:25 | 13.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi Republicii Moldova un grant de 15 milioane de euro, ce va fi folosit pentru proiecte de eficiență energetică a clădirilor publice. Acordul a fost semnat astăzi, de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, șeful Delegației Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, și șeful Oficiului BEI din țara noastră, Alberto Carlei, care au susţinut o conferinţă de presă după semnarea documentului, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Andrei Spînu, grantul oferit de UE va fi folosit pentru proiecte de eficientizare energetică a instituţiilor publice, în special școlile, grădinițele şi spitalele din localitățile țării. „Acest grant vine să completeze ajutorul oferit de Uniunea Europeană ţării noastre, pentru a face faţă în condiţiile de criză energetică. Sprijinul european ne va ajuta să lucrăm cu fermitate pentru securitatea energetică a țării”, a spus vicepremierul. În context, Spînu a numit mai multe spitale de profil, cu acoperire naţională, din Chişinău şi Bălţi.

„Este vorba de încă o iniţiativă a Echipei Europa, un acord foarte important care va susţine Republica Moldova în diplomaţia de mediu şi neutralitate energetică. Vom susţine acest Guvern care a făcut o prioritate din subiectul eficienţei energetice şi se conformează, mai ales în calitate de ţară-candidat la UE, la valorile europene de mediu”, a estimat ambasadorul Janis Mazeiks.

La rândul său, Alberto Carlei a salutat faptul că proiectele iniţiate din grantul sus-numit vor acoperi toată ţara şi vor ajuta la scăderea emisiilor de gaze, la reducerea sumelor din facturi, instalarea sistemelor moderne de iluminat şi a panourilor fotovoltaice.

Situaţia pe piaţa energetică internaţională afectează inclusiv Republica Moldova. Potrivit analizei efectuate de Programul Naţiunilor pentru Dezvoltare, 60% din populaţia țării noastre deja sunt în sărăcie energetică, cheltuind mai mult de 10% din buget pentru achitarea energiei. 

img22006853

img22006853

img22006853

img22006853

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!