ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Vladimir Bolea a prezentat mai multe soluţii pentru susţinerea agricultorilor

17:33 | 13.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Echipa ministerială este conștientă de situația creată în agricultură, de aceea este preocupată de găsirea soluțiilor pentru reducerea impactului, a consecințelor crizelor existente asupra producătorilor agricoli, potrivit lui Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), care a susținut astăzi un briefing de presă, transmite MOLDPRES.

„Starea gravă legată de secetă a fost amplificată de prăbușirea prețurilor la inputuri, iar criza energetică a dus la sărăcirea populației. Toate acestea, au determinat Guvernul țării să ia diverse măsuri pentru a susține producătorii pe dimensiunea agrară”, a spus oficialul.

Bolea a menționat că, în urma unei serii de ședințe tematice cu reprezentanții instituțiilor de profil, privind reclasificarea condițiilor de creditare în agricultură și în comun cu Unitățile de implementare a proiectelor IFAD și Livada Moldovei s-a luat decizia de a micșora pentru o perioadă de șase luni cu 8,5 puncte procentuale ratele de recreditare anuale flotante, pentru lei moldovenești. Această măsură se aplică începând cu 25 august curent. Totodată, MAIA va modifica și programul de subvenționare prin noul regulament, unde va fi inclusă dublarea sumei la rambursarea dobânzii. „Aceste măsuri sunt pentru reducerea impactului negativ, precum și lipsei mijloacelor financiare din cauza vânzărilor neesențiale”, conform sursei citate.

O altă măsură întreprinsă ține de derogarea de la Codul fiscal pentru plata impozitului funciar pentru producătorii agricoli care au avut de suferit ca urmare a secetei severe din acest an. „Astfel, se stabilește termenul achitării impozitului în cazul bunurilor imobiliare ale persoanelor juridice și celor fizice, înregistrate în calitate de întreprinzător, existente și/sau dobândite până la data de 25 noiembrie, inclusiv a anului fiscal în curs. Impozitul pe bunurile imobiliare se achită de către subiectul impunerii la bugetele locale, conform amplasării obiectivelor impunerii, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie a anului curent. Derogările prevăzute se fac doar pentru bunurile imobiliare care fac obiectul investiției în sectorul agroindustrial, în baza actelor de constatare a secetei, întocmite de către comisiile locale în modul stabilit de lege”, a relevat Vladimir Bolea.

De asemenea, ministrul a comunicat că, în prezent, împreună cu Comisia parlamentară de profil se lucrează la proiectul de lege care va permite achitarea impozitelor și taxelor din contul TVA acumulate pe parcursul anului de către agenții economici. Un alt proiect important, care vine să susțină procesatorii, prevede rambursarea accizelor la păcura folosită în procesul de prelucrare a fructelor, legumelor  și producerea zahărului.

Încă un domeniu important susținut de minister ține de identificarea piețelor noi pentru comercializarea producției agricole, în special, a merelor. Pentru aceasta, la începutul lunii octombrie, Vladimir Bolea împreună cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, se vor deplasa la Cairo, unde vor discuta despre semnarea unui Acord de liber schimb cu Egiptul. O altă oportunitate, potrivit ministrului, este şi participarea la expoziția „Indagra” de la București. 

img22006868

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!