ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Subiectul reglementarii transnistrene a fost discutat de vicepremierul Oleg Serebrian cu ambasadorul Georgiei

18:28 | 13.09.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Georgiei în Republica Moldova Levan Diasamidze, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Oficialii au abordat tema securității regionale luând în considerare particularitățile conflictelor teritoriale nereglementate pe teritoriile ambelor țări, riscurile de securitate pe care le comportă războiul din Ucraina, precum și eforturile umanitare făcute pentru a ajuta refugiații din statul vecin. 

De asemenea, s-a accentuat importanța aprofundării cooperării în cadrul parteneriatelor existente între Republica Moldova, Georgia și Ucraina, inclusiv pentru avansarea pe calea de integrare europeană și de consolidare a statalității. 

S-au discutat aspecte legate de tematica transnistreană, fiind menționate unele direcții prioritare de acțiune pe acest dosar, și anume: prestarea serviciilor publice de calitate locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, asigurarea respectării drepturilor omului (proprietate, educație în limba maternă, libera exprimare etc.), înlăturarea obstacolelor injuste în calea liberei circulații, accesul la terenurile arabile din raionul Dubăsari, spațiu comercial-economic unic ș.a.

Interlocutorii au susținut abordarea comună referitoare la faptul că conflictele teritoriale necesită a fi soluționate exclusiv pe căi pașnice și politice, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și a Georgiei.

Foto: Biroul politici de reintegrare

img22006872

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!