ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Poloneză de Dezvoltare va susţine sectorul economic al R. Moldova

08:58 | 14.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Domeniile de interes reciproc, precum și oportunitățile de susținere a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ÎMM), prin instrumente accesibile și competitive, au fost principalele subiecte, discutate ieri, la Varşovia, la întâlnirea ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, cu directorul Băncii Poloneze de Dezvoltare (BGK), Beata Daszyńska-Muzyczka, transmite MOLDPRES.

Sergiu Gaibu a salutat interesul Băncii poloneze pentru țara noastră și a reiterat prioritatea Guvernului de creare a unor condiții echitabile pentru investitori, care ar duce la dezvoltarea considerabilă a mediului de afaceri și crearea mai multor locuri de muncă.

“În ultima perioadă ne-am informat și inspirat mult din modelul de dezvoltare polonez, bazat pe Banca Poloneză de Dezvoltare și Agenția Poloneză de Dezvoltare a Antreprenoriatului, cu care am inițiat și un dialog. Mizăm pe o cooperare bazată pe schimb de experiență, instrumente și produse financiare, pe dezvoltarea unor programe comune pentru antreprenori și ghidare în explorarea potențialului oferit de statutul de țară candidat la UE pe care Moldova l-a obținut. Antreprenorii din Moldova au nevoie de susținere în depășirea crizelor actuale, iar reducerea decalajului de competitivitate și a celui de finanțare va duce la creșterea nivelului de cooperare dintre antreprenorii celor două țări – Republica Moldova și Polonia“, a punctat oficialul.

La rândul lor, reprezentanții Băncii s-au arătat deschişi colaborării şi au afirmat că sunt domenii în care ar putea să se implice în activități de dezvoltare cu sprijinul Instrumentului UE de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională.

Banca Poloneză de Dezvoltare administrează circa 40 de programe și fonduri, atât din surse naționale, cât și europene, și activează în peste 70 de țări ale lumii. Printre domeniile de interes ale Băncii Poloneze sunt eficiența energetică, protecția mediului, dezvoltarea rurală/urbană și susținerea IMM - lor.

Foto: Ministerul Economiei

img22006881

img22006881

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!