ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anul trecut, 180 de persoane au suferit intoxicații cu ciuperci

11:50 | 14.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Anul trecut, 180 de persoane, printre care 41 de copii, au suferit intoxicații cu ciuperci, transmite MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a specificat că majoritatea cazurilor au fost provocate de consumul ciupercilor conservate sau congelate, culese din grădini, păduri sau achiziţionate de la comercianţi și preparate în condiţii casnice.

„Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași și Ungheni. Multe persoane se bazează pe semne incorecte pentru a identifica ciupercile otrăvitoare. Trebuie să cunoaștem că cea mai sigură metodă pentru a le deosebi sunt caracteristicele botanice ale acestora”, a spus Olesea Croitor.

Conform specialiștilor, la aproximativ două ore după consumul ciupercilor toxice poate apărea greaţa, voma, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Totodată, peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.

„La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, se apelează imediat numărul de urgență 112. În cazul intoxicațiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate”, a afirmat Olesea Croitor.

Pentru a evita intoxicațiile cu ciuperci, nu se recomandă să cumpărați ciuperci proaspete sau uscate în locuri de comerț ambulant sau să procurați ciuperci conservate, preparate în condiții casnice. La fel, nu se recomandă să culegeți ciuperci din locuri unde s-au administrat pesticide şi ierbicide. Evitați să adunați ciuperci necunoscute sau bătrâne cu larve; să gustați ciupercile în timpul recoltării; să pregătiți ciupercile peste o zi sau mai multe zile după ce au fost adunate. Acestea nu trebuie păstrate la cald, întrucât  sunt ușor perisabile.

Foto: ro.imadeself.com

img22006884

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!