ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MAI a primit o donație de echipamente IT pentru operaționalizarea Registrului electronic al armelor

13:16 | 14.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Interne a primit astăzi o donație de echipamente IT pentru operaționalizarea la nivel național a Registrului electronic al armelor, transmite MOLDPRES.

Donația a fost oferită de Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin intermediul proiectului regional SEESAC (Centrul de control al armelor de calibru mic și al armamentului ușor din Europa de Sud Est). Echipamentele IT au o valoare de aproximativ 170 mii de euro. Lotul include calculatoare, imprimante, scanere și echipamente pentru marcarea armelor.

Registrul electronic al armelor a fost dezvoltat cu suportul financiar al UE în cadrul Programului de suport bugetar pentru Reforma Poliției 2016-2020. „Astăzi asistăm la inițierea unei file noi în activitatea poliției, când obiectivul de digitalizare a proceselor se materializează pas cu pas. Operaționalizarea la nivel național a registrului electronic al armelor va îmbunătăți în mod semnificativ evidența și păstrarea de către poliție a datelor cu privire la armele de foc deținute legal în țara noastră”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

La rândul său, șeful Delegației UE în Republica Moldova, ambasadorul Jānis Mažeiks a subliniat că prin această inițiativă este sprijinită activitatea desfășurată de autoritățile naționale în vederea avansării în domeniul controlului armelor de calibru mic și al armamentului ușor. „În conformitate cu Agenda de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și în contextul noului statut de țară candidată, această acțiune finanțată de UE reprezintă o contribuție suplimentară la securitatea și lupta împotriva criminalității organizate. Aceasta este o prioritate cheie în cooperarea UE cu R. Moldova, în beneficiul cetățenilor săi”, a afirmat Jānis Mažeiks.

„În aceste vremuri incerte, este imperativ să dezvoltăm soluții inovatoare pentru a aborda provocările contemporane de securitate. Operaționalizarea registrului electronic, pentru o evidență rapidă și digitală a armelor de foc, reprezintă o componentă importantă a sprijinului pe care îl oferim autorităților pentru a aborda eficient amenințările pe care le implică armele de foc”, a menționat reprezentanta rezidentă PNUD în R. Moldova, Dima Al-Khatib.

Conform Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Moldova, peste 61 mii de persoane au în posesie circa 75 mii de arme letale și non-letale. Totodată, cetățenii care dețin arme în mod ilegal riscă pedepse sub formă de muncă neremunerată sau până la trei ani de închisoare.

Foto: PNUD Moldova

img22006894

img22006894

img22006894

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!