ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Unul dintre cele mai mari labirinturi subterane din țară se află în raionul Căuşeni

14:12 | 14.09.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Unul dintre cele mai extinse labirinturi subterane din Republica Moldova se află în regiunea de sud a ţării, în satul Leuntea din raionul Căuşeni, transmite MOLDPRES.

Catacombele din Leuntea au câteva intrări și pot servi drept adăpost pentru un sat întreg. Este vorba de câteva tuneluri subterane construite încă în secolul al XVI-lea care au avut menirea de a lega Cetatea Tighina cu Conacul Leuntea. În prezent, o bună parte din aceste catacombe sunt blocate, însă autoritățile locale împreună cu un agent economic din sat au reușit în ultimii ani să descopere în jur de 300 de metri de labirint.

Potrivit localnicilor, spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova nu are o rețea de metrou, care ar putea proteja oamenii în cazul unui război, însă aceste catacombe ar putea fi un adăpost sigur, mai ales că unele dintre ele se află la 15-20 de metri sub pământ.

Conform documentelor istorice, labirinturile subterane din Leuntea au fost construite în anul 1538, fiind atunci nişte puncte strategice de legătură dintre Cetatea Tighina și un conac francez construit în acest ținut. Autoritățile locale afirmă că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, catacombele erau un refugiu în timpul bombardamentelor, când prin această localitate trecea linia frontului.

Catacombele din satul Leuntea, raionul Căușeni, sunt folosite astăzi drept depozite pentru vinuri. Lungimea tunelurilor ajunge până la 25-30 de km. Pentru moment, sunt descoperite în jur de 300 de metri, celelalte sunt blocate.

Foto: Studio-L

img22006901

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!