ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Justiției va remite Comisiei de la Veneția proiectul de reformare a CSJ

19:32 | 14.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției a anunțat astăzi că a definitivat proiectul de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție (reforma CSJ) și până la sfârșitul acestei săptămâni îl va expedia repetat Comisiei de la Veneția pentru expertizare, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, principalele prevederi ale proiectului sunt: micșorarea numărului de judecători ai CSJ de la 33 la 20; modificarea componenței CSJ; reglementarea unor criterii exigente pentru accederea în funcția de judecător al CSJ; stabilirea experienței de muncă necesară pentru accederea în funcție de judecător al CSJ; crearea mecanismului de evaluare de către Comisia de evaluare a integrității etice și financiare a actualilor judecători ai CSJ și a candidaților la funcțiile de judecător al CSJ; stabilirea unei condiții noi și obligatorii pentru persoanele care doresc să activeze în funcția de judecător al CSJ după reformarea acesteia, și anume de a fi evaluați pozitiv de către Comisia de evaluare; crearea mecanismului de contestare a rezultatelor evaluării; modificarea competențelor CSJ.

Ministerul reiterează că deoarece revizuirea competențelor CSJ implică operarea modificărilor în codurile de procedură, grupul de lucru constituit pe platforma instituției lucrează deja la un proiect de lege de modificare a cadrului normativ conex, care va intra în vigoare concomitent cu proiectul noii legii cu privire la CSJ.

Foto simbol

img22006924

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!