ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Apa din majoritatea fântânilor nu corespunde normelor sanitare, a anunțat ANSP

10:28 | 15.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat că în urma monitorizărilor efectuate de specialiști în anul trecut s-a constatat că apa din fântânile din țară, în proporție de 97%, nu corespunde normelor sanitare, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, probele cercetate de specialiști au fost neconforme după conţinutul sporit de nitraţi, fier, fluor, precum și unii parametrii microbiologici, cum ar fi Escherichia Coli și enterococii intestinali.

Rezultatele verificărilor de laborator efectuate de către ANSP atestă că ponderea probelor prelevate din apeductele rurale neconforme normelor sanitare la parametrii chimici a constituit în anul 2021 – 60% la parametrii chimici, comparativ cu anul 2020 – 57,7% şi cu anul 2019 – 58,7% şi 30% la parametrii microbiologici.

În unele raioane, în anul trecut, prezenţa poluanţilor chimici în exces în apa din fântânile publice nu a fost constatată (Ialoveni, Basarabeasca şi Vulcăneşti). În Anenii Noi, Drochia, Teleneşti, Ungheni apa este mai poluată, comparativ cu alte raioane ale ţării, în special la conţinutul de nitraţi.

Calitatea apei potabile din sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă din apeductele urbane se caracterizează prin următoarele valori comparative cu anii precedenți: la parametrii chimici — ponderea probelor neconforme normelor sanitare a constituit, în anul 2021 – 16%, anul 2020 – 17,7%, la parametrii chimici şi la cei microbiologici – 7%, în 2020 – 32%.

Urmare analizelor efectuate, specialiștii în sănătate publică recomandă utilizarea apei potabile livrate în mod centralizat, prin intermediul apeductelor, întrucât aceasta este mai sigură din punct de vedere al potabilității.

Foto: MOLDPRES

img22006938

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!