ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În perioada 17-18 septembrie, va fi organizat Festivalul Etniilor

14:12 | 15.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Festivalul republican al Etniilor va fi organizat în perioada 17-18 septembrie în capitală și în orașul Taraclia, cu genericul „Unitate prin diversitate”, informează MOLDPRES.

Potrivit Agenției Relații Interetnice, obiectivul festivalului este valorificarea şi perpetuarea tradiţiilor minorităţilor naţionale, precum şi dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relaţiilor de prietenie între reprezentanţii diferitelor etnii, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, după doi ani de pauză din cauza pandemiei, festivalul se va desfășura pe data de 17 septembrie în orașul Taraclia (Piața Centrală), iar pe 18 septembrie în mun. Chișinău.

În orașul Taraclia, festivalul va debuta cu Parada portului popular și a colectivelor artistice, care împreună cu oficialitățile vor participa la ceremonia de depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din oraș. După plantarea unui arbore și inaugurarea Festivalului, oaspeții sunt așteptați în curțile etnice amenajate pentru a vedea expozițiile de artă decorativ-aplicativă şi artizanat. De asemenea, reprezentanţii etniilor îşi vor prezenta bucătăria naţională. Pe parcursul zilei, pe scena principală va avea loc un spectacol muzical cu participarea colectivelor artistice ale organizaţiilor etnoculturale din țară. Evenimentul se va încheia cu Hora Mare a Festivalului Etniilor.

În capitală, festivalul va fi inaugurat la 18 septembrie, în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde va fi prezentat un colaj artistic cu elementele tradiționale ale culturii etniilor. Oaspeții vor putea vizita curțile etnice, urmări spectacolele artiștilor consacrați și ale ansamblurilor minorităților naționale din republică. De asemenea, activități culturale vor fi desfășurate și în alte raioane ale țării.

Festivalului republican al Etniilor se află la cea de-a XXI-a ediție. În acest an, participă circa 40 de organizaţii etnoculturale, ce reprezintă 35 de etnii și 16 formaţii artistice din raioanele republicii. Evenimentul este organizat de Agenția Relații Interetnice în parteneriat cu Primăria Chișinău, Consiliul Coordonator al organizațiilor etnoculturale și autoritățile publice locale.

Foto: Agenția Relații Interetnice

img22006944

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!