ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău se va desfășura Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a

14:26 | 15.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Un număr de 17 teatre din R. Moldova și România vor participa la cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se va desfășura în perioada  15-28 septembrie sub genericul ”Artiștii pentru pace, libertate, speranță” în incinta Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, directorul TNME, Petru Hadârcă a menționat că alături de teatrul gazdă - Teatrul Național „Mihai Eminescu”, vor participa alte 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului. Din România vor lua parte: Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România, Teatrul de Stat din Constanța, iar din Republica Moldova - Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume din Chișinău. În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev.

Potrivit sursei citate, programul Reuniunii este dens, variat și interesant: 24 de spectacole în sălile de teatru, 9 audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și master-class-uri, evenimente on-line, discuții, etc.

Prezenți la eveniment, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman și președintele Uniunii Teatrale din România, Dragoș Buhagiar, au vorbit despre contribuția financiară a instituțiilor pe care le conduc la susținerea actualei ediții a Reuniunii. Astfel, ministrul Culturii Sergiu Prodan a afirmat că ediția din acest an este una deosebită, la ea participă toate teatrele naționale din România. Oficialul a mai spus că participarea teatrului din Kiev este un moment important al susținerii poporului ucrainean, care trece printr-un război.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din România și din R. Moldova, al Institutului Cultural Român București și Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova. 

Al doilea an consecutiv Reuniunea Teatrelor Naționale se bucură de onoarea Înaltului patronaj prezidențial acordat de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Președintele României, Klaus Iohannis, prin care se recunoaște prioritatea instrumentelor pașnice, conciliatoare și creatoare.

Reuniunea se va deschide astăzi, la ora 18.30, cu spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă și se va încheia pe 28 septembrie, la 18.00, cu spectacolul ”Frunze de dor” după Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub.

img22006946

img22006946

img22006946

img22006946

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!