ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost inaugurată Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

13:29 | 16.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. În incinta Teatrului Național ”Mihai Eminescu” a fost inaugurată ieri seara cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se va desfășura în perioada 15-28 septembrie sub genericul ”Artiștii pentru pace, libertate, speranță”, informează MOLDPRES.

Reuniunea s-a deschis cu spectacolul „Capcana”, după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă, și se va încheia pe 28 septembrie cu spectacolul ”Frunze de dor” după Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că săptămâna aceasta este una plină de evenimente culturale. 

”Mi-au spus colegii că biletele pentru spectacolul „Capcana”, care deschide Reuniunea teatrelor românești, s-au vândut toate și foarte repede. Este un semn că acest festival teatral a fost așteptat, că oamenii sunt însetați de cultură. E un semn că în aceste vremuri tulburi arta redevine un refugiu, o doză de inspirație pentru cei care prețuiesc libertatea de exprimare, spiritul critic și creativitatea. E un semn că în secolul 21, ura, teroarea și violența nu-și mai au locul și că pot fi combătute prin educație și cultură. Salut prezența la această Reuniune și a Teatrului Naţional din Kiev – un simbol al rezistenței, al luptei pentru pace, libertate și speranță. În primele luni de la declanșarea războiului din Ucraina am întâlnit-o pe scenarista unui teatru din Lviv, Nina Zahojinko. Am discutat despre fricile a două femei - mame într-o perioadă atât de tulbure. Nina mi-a spus atunci că toată durerea pe care o trăiește o poate exprima numai prin artă. Și e adevărat că în aceste peste 200 de zile de război am văzut o mobilizare impresionantă a oamenilor din artă în a transmite mesaje de pace și de solidaritate” a afirmat Natalia Gavrilița.

Potrivit oficialului, arta teatrală are un limbaj universal și nu cunoaște granițe. E și ea o formă de luptă pe cât de delicată, pe atât de puternică. ”Sunt sigură că spectacolul „Capcana” ne va demonstra că democrația este mai puternică decât dictatura, că minciuna va păli mereu în fața adevărului și că oamenii de cultură au nevoie în procesul lor de creație de libertate de exprimare, de liniște și pace”, a mai spus prim-ministrul R. Moldova.

La rândul său, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că este pentru prima dată când la Reuniune participă toate teatrele naționale din R. Moldova și România, iar ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu a spus că această Reuniune și-a făcut cei șapte ani de acasă cu bucuriile de rigoare, iar acum poate să crească, să ajungă la maturitate. 

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din România și din R. Moldova, al Institutului Cultural Român București și Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.  Al doilea an consecutiv Reuniunea Teatrelor Naționale se bucură de onoarea Înaltului patronaj prezidențial acordat de președinții Republicii Moldova, Maia Sandu, și României, Klaus Iohannis.

img22006993

img22006993

img22006993

img22006993

img22006993

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!