ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe teritoriul Republicii Moldova circulă varianta Omicron a SARS-CoV-2, anunță ANSP

09:57 | 20.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/ a anunțat că a realizat o nouă reacție de secvențiere în scopul monitorizării circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, în reacția de secvențiere, pentru confirmarea cazurilor de COVID-19 cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, au fost depistate 16 cazuri determinate exclusiv de varianta Omicron. Probele au fost selectate în perioada 29 august - 12 septembrie.

Din acestea, șapte probe sunt determinate de tulpina Omicron, sublineag BA.5.2, circulantă frecvent în SUA (18%), Marea Britanie (13%), dar pentru prima dată întâlnită în Africa de Sud. De asemenea, trei probe sunt determinate de tulpina Omicron, sublineag BA.5.2.1, circulantă în SUA (39%). Celelalte cazuri sunt determinate de alte modificații ale tulpinii Omicron (BA.2, BF.5, BF.7, BA.5.1, BA.4.6).

Probele provin din diferite teritorii administrative, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Briceni, Cahul, Căușeni, Cimișlia, Dondușeni, Dubăsari, Comrat, Nisporeni, Orhei.

Specialiștii recomandă populației să se vaccineze, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19.

Foto simbol

img22007065

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!