ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrala termică de la Băcioii Noi va produce energie termică prin utilizarea biomasei

13:56 | 20.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Centrala termică de la Băcioii Noi, municipiul Chișinău, va produce energie termică prin utilizarea în calitate de combustibil alternativ planta Miscanthus, transmite MOLDPRES.

Potrivit Societății pe acţiuni „Termoelectrica”, centrala urmează a fi modernizată de către întreprindere în baza unui parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, care va asigura plantarea a unei suprafețe de 100 ha de Miscanthus pentru producerea energiei termice.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe de lucru la USM. La întrevedere au participat: rectorul USM, Igor Șarov, directorul general interimar al „Termoelectrica”, Vasile Leu, directorul politica organizației, Vitalie Mîța, reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor.

În cadrul discuțiilor, părțile s-au expus asupra importanței consolidării competențelor, experienței și responsabilităților în extinderea cooperării dintre știință și mediul public/privat, precum și asupra necesității implementării politicii statului în utilizarea surselor de energie regenerabilă și diversificării tehnologiilor de producere a energiei pentru asigurarea securității energetice a țării, în special în perioada actuală de tranziție energetică.

Centrala Termică Băcioii Noi va fi a două centrală pe biomasă în gestiunea „Termoelectrica”. Un proiect similar a fost realizat în anul 2020, în colaborare cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor. 

Foto: Termoelectrica

img22007073

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!