ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Filmul CARBON a fost propus de R. Moldova pentru premiile Oscar

15:31 | 21.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Filmul CARBON, în regia lui Ion Borș, a fost înaintat de Comitetul de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Decizia a fost luată chiar în ziua în care a avut loc premiera mondială a peliculei, CARBON fiind proiectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian (Spania), informează MOLDPRES.

În acest an, Comitetul de selecție din R. Moldova a fost format din 17 membri, printre care regizorii Vlad Druc și Andrei Dumbrăveanu, producătorul Virgil Mărgineanu, actorul Petru Hadârcă și compozitorul Eugen Doga. „Specialiști în cadrul comitetului sunt foarte diferiți, și regizori, scenariști, producători, critici de film, actori, compozitori și, bineînțeles, fiecare și-a spus cuvântul din punctul de vedere al departamentului pe care-l reprezintă. (...) Per ansamblu, filmul merită să fie trimis. Este  o producție muncită, lucrată cu foarte multe detalii, lucrată cu acuratețe”, a declarat producătorul Virgiliu Mărgineanu.

Echipa CARBON a aflat vestea despre înaintarea la premiile Oscar în timp ce se afla la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, unde, în fața a sute de reprezentanți ai industriei cinematografice din întreaga lume, va avea loc premiera mondială a peliculei. „Ne simțim onorați că am fost selectați. Nici nu mi-am imaginat când am inițiat proiectul că așa ceva e posibil. Acum, în proiectul CARBON, au apărut noi scopuri și anume de a ne concentra asupra realizării tuturor cerințelor impuse de către comitetul Oscar pentru a ajunge la festival”, a declarat regizorul Ion Borș.

Printre filmele pe care Republica Moldova le-a înaintat anterior la Oscar se numără „La limita de jos a cerului” (2014), în regia lui Igor Cobileanski și „Toți copiii Domnului” (2013), în regia lui Adrian Popovici. 

Cea de-a 95-a ediție a premiilor Oscar va avea loc pe 12 martie 2023, la Dolby Theatre de la Ovation Hollywood. Lista scurta a nominalizărilor va fi publicată pe 21 decembrie curent, iar cele patru nominalizări finale vor fi anunțate pe 24 ianuarie anul viitor. Premiera națională va avea loc pe 4 octombrie la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Începând cu 6 octombrie, CARBON va fi proiectat în sălile de cinema.

img22007119

img22007119

img22007119

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!